KKTC Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamak suretiyle zaten ekonomik açıdan AB'nin ihtiyacını karşıladığını belirterek, ''Türkiye'nin bugün bulunduğu pozisyon, AB açısından budur ve AB açısından da en iyi pozisyondur. Türkiye'yi asli üye olduğu andan itibaren en az Almanya kadar güçlü bir üye olarak görmeyi AB asla kabul etmez'' dedi.

Denktaş, Doğuş Üniversitesinin Acıbadem Yerleşkesinde düzenlenen, ''Bir Taykacık, KKTC Sorunu Hakkında Samimi Bir Özeleştiri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin en büyük gücünün Türkiye kamuoyunun hassasiyeti olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türklerin, Türkiye'den aldığı güçle yıllar boyu direnmeye çalıştığını anlatan Denktaş, Kıbrıs'ta yaşanan sürece bakıldığında tam bir belirsizlik dönemi içinde olunduğunu kaydetti.

Küresel krizin Kıbrıs'ı etkilemediğini, ancak ekonominin kendi içinde daha kötüye doğru gittiğini belirten Denktaş, KKTC'de birtakım mali paketlerin empoze edilmeye çalışıldığını dile getirerek, ''Özgürlükler açısından, demokratik anlayış açısından biz hakikaten çağdaş ülkeler seviyesinde bir anlayışa sahip noktadayız aslında. Bu demokratik ortamdan, bu özgürlük anlayışından geri adım atılmasından yana değiliz'' dedi.

Denktaş, Kıbrıs'taki eylemler sırasında çok küçük bir grubun Türkiye ile ilgili açtığı hakaret içeren bir pankartın bütün Kıbrıslılara mal edildiğine işaret etti. Denktaş, KKTC'de tarihin en büyük eylemleri olan bu tepkilerin, bir halkın yaşadığı ortamdan şikayetçi olması dolayısıyla, ''geleceğimi planlayabileceğim, attığım adımın nereye gideceğini bildiğim bir ortam yaratarak, kendi kendimi yönetmek ve bütün dünyaya da bunu ilan etmek istiyorum'' noktasına geldiğini gösterdiğini, ancak bir başkasını istememek anlamına gelmediğini söyledi.

''Hiçbir Kıbrıslı yoktur Türkiye'ye sırtımızı dönelim diyen, hiçbir Kıbrıslı Türk yoktur Türkiye'siz yaşamak isteyen'' diyen Denktaş, ama her Kıbrıslı Türk'ün, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi yönetimini kendi idare eden, ticaret yapabilen, rekabet yapabilen, daha düzgün, daha adil bir düzen içerisinde yaşamak amacını taşıdığını kaydetti.

''Kıbrıslı Türkiyeliyi sevmez'' anlayışının doğru olmadığını dile getiren Denktaş, ''Türkiye'siz bir Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs'sız da bir Türkiye düşünülemez'' şeklinde konuştu.

-TÜRKİYE'NİN AB'YE TAM ÜYELİK SÜRECİ-


KKTC Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Denktaş, ''Türkiye'yi idare edenlerin, artık Kıbrıs'ı bir kambur, ayaklarına takılan bir taş olarak görmekten vazgeçmeleri gerektiğini'' belirtti.

Türkiye'den bakıldığında iktidarlarca, ''Kuzey kanadında bir sorun yaşanmasın, masadaki görüşmeler devam etsin'' şeklinde olayın değerlendirildiğini dile getiren Denktaş, şunları söyledi:

''Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamak suretiyle zaten ekonomik açıdan AB'nin ihtiyacını karşılamış olan bir Türkiye... Şu anki pozisyonuyla Avrupa Birliği'nin misafir odasında oturan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Türkiye'nin bugün bulunduğu pozisyon, AB açısından budur ve AB açısından da en iyi pozisyondur.

Türkiye'yi asli üye olduğu andan itibaren en az Almanya kadar güçlü bir üye olarak görmeyi AB, asla kabul etmez. Türkiye'nin çok daha önemli müttefikleri vardır. Oraya dönse yüzünü, AB koşacaktır Türkiye'nin peşinden. Oturup eşit koşullarda istediği anlaşmayı da yapabilecek koşullardadır Türkiye. Ama nedense Atatürk'ün 'çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşın' talebini AB'ye üye olmak olarak algılayan bir kesim var. Bu da yanlıştır. Bu birlik, Türkiye'yi misafir odasından çıkarıp evin sahibi haline getirmeyecek. Evin en güçlü elemanı haline gelmesine asla izin vermeyecektir.''

A.A.