Küresel piyasaların ana gündemi haline gelen AB liderler zirvesi Brüksel’de gerçekleşiyor. Yunanistan'ın borç sorunlarının çözülmesi ve ülke için ikinci bir yardım paketinin hazırlanması konusunda düzenlenen Avrupalı liderler zirvesinin sonuç taslağına göre, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'ya daha uzun vadeli ve daha düşük faizle kredi verecek. 
 
Zirve sonuç taslağının öncesinde dolar karşısında 1.4190'dan işlem gören Euro, 1.4242 dolara doğru hızla yükselirken, Avrupa borsaları ve Yunanistan bankacılık hisseleri de sert artışlar kaydetti.
Reuters'ın elde ettiği zirvenin sonuç taslağında şu bilgiler yer alıyor: 
EFSF kredilerinin vadesi 7.5 yıldan en az 15 yıla uzatılacak. 
Yunanistan'a yeni EFSF kredilerinde faiz yüzde 3.5 civarında olabilir. 
EFSF, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) görüşlerini göz önüne alarak ikincil pazarda müdahalede bulunabilecek. 
Zirvenin sonuç taslağına göre Yunanistan'da yatırım ve büyümenin sağlanması için bir "Marshall Planı" çağrısında bulunuyor. 
Yunanistan'a ikinci yardım paketinde özel sektörün rol alabileceği üç seçenek değerlendiriliyor, bunlar tahvil geri alımı, tahvil çevirme ve takas. 
 
ALMANYA-FRANSA ANLAŞMIŞTI 
Zirve öncesinde Almanya ve Fransa'nın, Yunanistan'daki borç krizinin Avrupa'ya yayılmasını engelleme çabaları çerçevesinde bu ülkeye sağlanacak ikinci yardım paketi üzerinde ortak bir noktada anlaştıkları belirtildi. 
Almanya ve Fransa hükümet kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy Berlin'de dün gece sona eren yedi saatlik toplantının ardından anlaştı. (ntvmsnbc)