AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın borç krizini atlatmak ve piyasaların güvenini kazanmada ciddi olduğunu göstermek için özelleştirmelere devam etmesi ve mali reform çabalarını ikiye katlaması gerektiğini söyledi.

Rehn, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen AB'nin finansal ve ekonomide öncelikleri, bankaların stres testleri ve Yunanistan ile ilgili bir konferansta yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın, borç sorununun ve bütçe açığının üstesinden gelmede ciddi olduğu konusunda AB ülkeleri ve borç veren kuruluşları ikna etmek için ''gelecek günlerde ve haftalarda'' harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Rehn, ''Yunanistan'ın bu yıl mali hedefi nasıl tutturacağı konusunda karar almaya ihtiyacı var'' dedi.

Bu arada, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bütçe açığını azaltmak için bakanlar kurulunda ekonomiyle ilgili yeni önlemleri görüştü.

Bu önlemlerin kamu sektöründe ücretlerin düşürülmesi, tüketim üzerinde daha fazla vergi artışı ve hatta devlet memurlarının işten çıkarılamayacağı konusunun gözden geçirilmesini kapsadığı belirtildi.

Yunan medyasında çıkan haberlere göre, bakanlar kurulu, 12 bin avro olan gelir vergisi istisnasının yarıya indirilmesini, sağlık harcamaları ve konut kredileri faizleri üzerindeki diğer istisnaların kesilmesini değerlendirecek. Diğer mali önlemlerin, yılda 80 bin avrodan fazla geliri olanlara bir seferliğine vergi getirilmesini ve büyük gayrimenkul şirketlerine vergi uygulanmasını kapsadığı kaydedildi.

Hükümetin ayrıca yüzde 13 ve yüzde 23 arasında değişen KDV oranını, bütün mal ve hizmetler için yüzde 18-19 oranında sabitlemeyi planladığı da bildirildi.

Borç krizinden kurtulmak için reformları hızlandıracağı ve herşeyi yapacağını açıklayan Papandreu, ''Bir savaşın ortasındayız, teslim olmayacağız. Yunanistan'ın kendi ayakları üzerinde durması için yapılması gereken herşeyi yapacağız'' demişti.

Piyasa uzmanları, Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için 110 milyar avroluk kurtarma paketine ilaveten daha fazla mali yardıma ihtiyacı olacağını düşünüyor.

AB, yaklaşık 23 milyar avro tutarında tasarruf sağlamak için 2011-2015 yıllarında uygulanacak tasarruf programına Yunanistan'da bütün partilerin destek vermesini istiyor.

A.A.