Avrupa Birliği (AB) Ankara’yı uyarmaya hazırlanıyor. AB, 19 Nisan’da Brüksel’de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla yapılacak olan Ortaklık Konseyi toplantısında başta basın özgürlüğü olmak üzere bir çok konuda sert bir ton benimseyecek. Milliyet’in ulaştığı ve bir bakıma Türkiye’nin “ara karnesi” niteliğini de taşıyan AB ortak tutum belgesi taslağında öne çıkan unsurlar şöyle:
 
-  Basın özgürlüğü: Basın özgürlüğü temel değerdir ve ifade özgürlüğünün garantiye alınması için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatına uygun daha fazla yasal değişikliğe ihtiyaç var. Bu çerçevede AB, yakın zamanda gerçekleştirilen gazeteci tutuklamalarından, taslak bir kitaba el konulmasından ve internet sitelerinin sıklıkla yasaklanmasından derin endişe duymaktadır. Gazetecilerin artan şekilde otosansür uygulaması başka bir endişe kaynağıdır.
 
-  Kürt sorunu: AB, özellikle Kürt sorununa eğilmek amacıyla hükümet tarafından 2009’da açıklanan demokratik açılımın beklentilerin gerisinde kalmasından ve hayata geçirilen önlemlerin azlığından üzüntü duymaktadır.
 
-  Dış politika: Türkiye geniş komşu bölgesinde daha aktif ve önemli bir bölgesel oyuncu haline geldi. AB, Türkiye’yle mevcut dış politika diyaloğunu yoğunlaştırmaya hazır.
 
-  Reformlar:  Gelecekteki olası anayasa değişiklikleri mümkün olan en geniş danışma ve tüm tarafları kapsama yaklaşımıyla yapılmalı.
 
- Asker-sivil: AB, güvenlik güçleri üzerindeki sivil kontrolün artırılmasına yönelik adımlardan memnun.
 
-  Kıbrıs: Çağrılara rağmen Türkiye, limanların Rum bandıralı gemilere açılmasını öngören Ek Protokol’ü uygulama yükümlülüğünü yerine getirmeyi reddediyor.  Adım atılmaması müzakerelerin genelini etkilemeyi sürdürecek.
 
-  Ekonomi: 2010’daki büyüme oranı etkileyiciydi. Bununla birlikte cari açık dramatik şekilde arttı ve enflasyonist baskı yoğunlaştı.
 
-  Enerji: Nükleer güvenlik bir önceliktir. AB, Türkiye’yi nükleer güvenlik konusunda uygun bir çerçeve hazırlamaya öncelik vermeye davet eder.
milliyet