Kabineye girmeyen Milli Görüşçü Bülent Arınç, Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen Taner Yıldız, Alevi fikir adamı Reha Çamuroğlu artık A takımında. Başbakan'ın vazgeçemediği isimler ise Mücahit Arslan, Yalçın Akdoğan ve Cüneyd Zapsu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, A Takımı'nda revizyon yaptı. Erdoğan, yeni dönemdeki siyasi rotasını belirleyecek danışman kadrosuna dört isim ekledi. Listeye dahil olanlar; Milli Görüş geleneğinin parti içindeki temsilcisi, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yanı sıra, Alevi kökenli Reha Çamuroğlu, eski Başbakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakın isimlerden Kayseri Milletvekili Taner Yıldız.

KOLTUKTAN EDEN SÖZLER

Başbakan'ın konuşma metinlerinin hazırlanmasından, siyasi rotasının belirlenmesine kadar pek çok alanda söz sahibi olan ekipten Ömer Çelik'in çıkması sürpriz oldu. Bir röportajında söylediği "Yeryüzünde üç şey insanın ayağını yerden keser: Puro, aşk ve motosiklet" sözünün Başbakan'ı rahatsız ettiği belirtilen Ömer Çelik, yeni dönemde Erdoğan'ın yakın çevresinde yer almıyor.

KARAKUTULARLA YOLA DEVAM

Erdoğan, "karakutuları" olarak bilinen Yasin Akdoğan ve Mücahit Arslan ile yola devam kararı alırken, diğer danışmanı Egemen Bağış'ı da AKP genel başkan yardımcılığına terfi ettirdi. Bağış, kritik dış temaslarda ve yurtdışı ziyaretlerde Başbakan'ın yanından ayrılmamaya özen gösteriyor. Başbakanlık Sözcüsü ve Basın Müşaviri olan Akif Beki, yeni dönemde de Başbakan'a en yakın isimler arasında yer alıyor.

YENİLER

Reha Çamuroğlu: Boğaziçi Tarih mezunu. Tarihçi ve yazarlığının yanı sıra Alevi aydın kimliğiyle tanınıyor. DYP genel başkan yardımcılığından 2005'te istifa etti. Çamuroğlu, Erdoğan'ın Alevilere yönelik izleyeceği siyasette "ara buluculuk" görevi üstleniyor.

Taner Yıldız: İTÜ Elektronik mezunu Yıldız, Abdullah Gül'e en yakın isimlerden. Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında köprü görevi yapacak, aynı zamanda Erdoğan'ın enerji danışmanı.

Bülent Arınç: Erdoğan, Milli Görüş tabanından gelen Arınç'ı, parti içindeki konumu nedeniyle, yakın çevresinden uzak tutmak istemiyor. "Kabinede görev almayacağımı söyledim. Başbakan ve Abdullah Gül'le 4 saat görüştük. Sade milletvekili olacağım" diyen Arınç, arka planda yer alacağının sinyalini vermişti.

Prof. Dr. Ömer Dinçer: Başbakan'ın eski müsteşarı, bu dönemde bürokratik çalışmalarda Erdoğan'ın yanında yer alacak. Dinçer, YÖK'ün intihal iddiasıyla öğretim üyeliği unvanını kaybetmişti.

VAZGEÇİLMEZLER


Mücahit Arslan: Bugüne kadar hiç mülakat vermeyen, Başbakan'ın sessiz danışmanlarından Arslan, AKP'nin kurucuları arasında. Arslan, Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı sıfatıyla 2002'de yaptığı ABD ziyaretinin mimarı. Başbakan'ın makam aracına binebilen isimlerden. 1996'da kaçırılan askerleri almak için Kuzey Irak'a giden ekip içinde yer alan Mazlum-Der Başkanı İhsan Arslan'ın oğlu.

Cüneyd Zapsu: Geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de Başbakan'ın özellikle dış temaslarında etkin olmaya devam edecek. Diplomatik sıfatı olmadan yaptığı çalışmalarıyla dikkat çeken Zapsu, "Başbakan'ı delikten aşağı süpürmek yerine kullanmak lazım" sözleriyle gündem yaratmıştı. Bu dönem biraz daha gözden uzak kalmaya gayret edecek.

Yalçın Akdoğan: AKP'nin muhafazakar demokrat söyleminin mimarlarından. Başbakan'ın konuşma metinlerini hazırlıyor. Yeni Şafak'ta "Yasin Doğan" takma adıyla yazılar yazan Akdoğan, kendisini AKP'nin "fikir işçisi" olarak tanımlamıştı. "AKP'nin normalleştirme politikası" tanımlamasının yaratıcısı. (Akşam) Başbakan'ın A takımı Erdoğan, yeni dönemde danışmanlarına yenilerini ekledi. Kabineye girmeyen Milli Görüşçü Bülent Arınç, Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen Taner Yıldız, Alevi fikir adamı Reha Çamuroğlu artık A takımında. Başbakan'ın vazgeçemediği isimler ise Mücahit Arslan, Yalçın Akdoğan ve Cüneyd Zapsu.