I. Dünya Savaşı sırasında Macaristan cephesinde savaşan Bosna-Hersekli Ethem Bıçakçı'nın 1915 yılında ailesine yazdığı mektup tam 95 yıl aradan sonra torununun eline ulaştı. Ethem Bıçakçı, I. Dünya Savaşı sırasında 13 Haziran 1915"de Macaristan"ın Villanya şehrinde cephede çektirdiği bir fotoğrafın arkasına efli Raziye Hanım"a hitaben bir mektup kaleme aldı ve adres olarak da “Başçarşı-Sarayevo” yazarak mektubunu postaya verdi. Ethem Bıçakçı'nın adres olarak yazdığı Başçarşı"da torunu Nadir Bıçakçı'ya tamamen tesadüf sonucu ulaştı.

Mektubun hikayesi

Bosna-Hersek"in en tan›nm›fl doktorlar›ndan olan Nadir B›çakç›, mektubun ilginç hikayesini anlatt›. B›çakç›, savafl›n sona ermesiyle Bosna-Hersek"e dönen dedesinin Saraybosna"da 2 dönem valilik yaptığını ve 1941 yılında vefat ettiğini söyledi. Nadir Bıçakçı, kısa süre önce Baflçarşı"da “Nostalji” adlı antikacı dükkanında otururken, 40 yıl önce ABD"ye taşınan Boşnak asıll› Nihad Cinoviç"le karşılaştığını belirtti.

Cinoviç bir süre önce yeni birkaç foto€rafa daha sahip olmak için ABD"de bir antika fuar›na kat›ld›. B›çakç›, fuarda, “Baflçarfl›/Sarajevo” adresli bir mektup gören Cinoviç"in, bunu müzayede 50 dolara sat›n ald›€›n› ve bu mektupla birlikte daha sonra akrabalar›n› ziyaret için Saraybosna"ya geldi€ini bildirdi.

Antikacı dükkanında karşılalştığı Cinoviç"in kendisine “Saraybosna"da "Bıçakçı" ailesinden tanıdığı şöyle konuştu: “Bunun üzerine kendimin bu aileden olduğunu söyledim. Elindeki mektubu bana uzatarak "Bunu aileye ulaştırmak istiyorum" dedi. Mektuba ve resme bak›ınca, dedemin cephede çektirdiği resmin arkasına, babaannem için kaleme aldığı satırları gördüm.”

vatan