Doktorlar Nguyen Duy Hai'nin sağ bacağında gelişen 90 kiloluk tümörü geçen hafta 12 saat süren zorlu bir ameliyat ardından almayı başardı. İlgili KonularYaşam, Sağlık, AsyaVietNamNet internet sitesi ailesinin Hai'nin ameliyatı atlattığı haberini alınca sevinç gözyaşlarına boğulduğunu bildirdi.

Bu derece büyük bir kitlenin vücuttan ayrılması, dengeleri bozması açısından endişe veriyor ve hayati risk yaratıyordu.

BBC'nin haberine göre doktorlar, hayatta kalma şansının yüzde 50 olduğunu belirtse de Hai, ameliyattan yana tercih kullandı. Ameliyat için başta annesi olmak üzere pek çok akrabası, ülkenin orta kesimindeki Da Lat'tan Ho Şi Min Kenti'ne gitti.

12 kişi 12 saat çalıştı
Buradaki Fransa-Vietnam hastanesinde yapılan ameliyatta, 12 kişilik ekibe başkanlık eden Amerikalı doktor McKay McKinnon ücret almazken, hastane masrafları da bağışlarla karşılandı. 31 yaşında olduğu bildirilen Hai'nin dört yaşından bu yana bacağındaki tümör ile yaşadığı, tümörün yıllar geçtikçe giderek büyüyüp vücut kitlesinden daha büyük bir hal aldığı bildiriliyor. Tümörün kötü huylu olmadığı ve nadir görülen bir genetik bozukluktan kaynaklandığı bildiriliyor.

17 yaşına geldiğinde, tümörün büyümesini önlemesi umuduyla Hai'nin bacağı diz altından kesilmiş, ancak umulan sonuca ulaşılamamıştı. Tümör son yıllarda Hai'nin yürümesini, hareket etmesini ve uyumasını önler hale gelmişti. Hastanenin başhekimi, alınan tümörün tahmin edildiği gibi 90 değil 82 kg ağırlığında olduğunu kaydetti.

CNN'e bilgi veren yetkili, omurga'dan gelişen tümörün yine büyümesi riski olduğunu ancak bir daha bu boya ulaşmayacağını belirtti. Doktorlar Hai'in temel vücut fonksiyonlarının normale dönmesinin 10 gün alacağını tahmin ediyor. Bunun ardından uzunca bir süre tümörsüz bir hayata alışmak için fiziksel ve psikolojik terapi uygulanacak. Ameliyatı yapan Dr. McKay McKinnon, daha önce de Romanya'da bir kadının vücudundan 80 kiloluk bir tümör almıştı.