Türk Hava Yolları'na ait Tekirdağ adlı uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inişi sırasında düştü.

İçinde 127 yolcu ve 7 mürettebatın bulunduğu uçak, düştüğü sırada üçe bölündü. Ulaştırma Bakanlığı, önce kazada can kaybı olmadığını açıklamıştı. Daha sonra kriz masası ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Hollandalı yetkililerden alınan bilgiye göre ölü sayısının 9 olduğu bildirildi. 25'si ağır 50 civarında yaralınını da çevre hastanelerde tedavi altında olduğu söylendi. Ölenlerin üçünün uçağın mürettebatından olduğu belirtildi.

UÇAK TOPRAK ALANA DÜŞTÜ

THY'nin TK1951 sayılı Boeing 737-800 Tipi ''Tekirdağ'' adlı uçağı, 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla saat 08.22'de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Amsterdam'a hareket etti.

THY uçağı, inişe geçtiği sırada A-9 otoyolunun hemen yanında bulunan Schiphol Havaalanı'nın pistine 500 metre kala tarlaya çakıldı. Üç parçaya ayrılan uçakta yangın çıkmadı.

Tekirdağ isimli uçağın modelinin Boeing 737-800 olduğu açıklandı. İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakta 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu belirtildi.

* TÜRKİYE'DE 55 YILDA 24 KAZA OLDU



"ÖLÜLERİN TAMAMININ YOLCU OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Amsterdam'daki uçak kazasında 9 kişinin öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını açıkladı. THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Candan Karlıtekin, Amsterdam'daki uçak kazasına ilişkin basın açıklamasında bulundu. Karlıtekin, Hollanda sivil havacılık yetkililerinin verdiği bilgiler doğrultusunda, olayda 9 kişinin öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını belirterek, "Yolcuların büyük bölümü hafif yaralı. İsimler henüz belli değil çünkü herhangi bir şekilde Hollanda yetkilileri bize isim konusunda paylaşımda bulunmadı. Ölülerin tamamının yolcu olmadığını biliyoruz" dedi. Yolcu yakınlarının Amsterdam'a götürülmesi konusunda hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Karlıtekin, "14.30'daki tarifeli seferimiz kalkmıştır. Amsterdam'a intikal etmek isteyen yolcu yakınlarına saat 15.00'te uçak planladık ama Ankara'dan gelebilecek yolculara ilişkin bunu yarım saat daha geciktirebiliriz. Hollanda'ya yolcu yakınlarını intikal ettireceğiz. Seferi yakalayamayan yolcu yakınları için de daha sonra bir uçak daha kalkacak. Hepimizin başısağolsun" dedi. Kotil ise, kazanın neden kaynaklandığına ilişkin henüz bir bilgi bulunmadığını ifade ederek, "Biz, Hollanda'lı yetkililerden aldığımız bilgileri size aktarıyoruz. Hepimizin başı soğulsun. Hollanda makamları olayı çok iyi yönetiyor" diye konuştu.

HOLLANDALI YETKİLİLER: ÖLENLERİN KİMLİKLERİ HENÜZ BELLİ DEĞİL

Hollandalı resmi yetkililer, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Hollanda'nın Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan "Tekirdağ" isimli uçakta 9 kişinin öldüğünü açıkladı.
Kazanın meydana geldiği havaalanında basın toplantısı düzenleyen resmi yetkililer, kazada 25'i ağır 50 civarında kişinin yaralandığını bildirdi.
Uçakta toplam 135 kişinin bulunduğunu söyleyen yetkililer, ölenlerin kimliklerinin henüz belli olmadığını ifade etti.

Kazadan sonra ilgili birimlerin hemen müdahale ettiğini, ambulans ve kurtarma ekiplerinin vakit kaybetmeden olay yerine ulaştığını bildiren yetkililer, her türlü imkanın seferber edildiğini belirtti. Yetkililer, kazanın nedeninin bilinmediğini açıkladı. Hollandalı yetkililer TSİ 17.00'da kazayla ilgili bir basın toplantısı daha düzenleyecek.

ULAŞTIRMA BAKANI: HENÜZ NET BİR BİLGİ YOK

Bingöl'de bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım uçak kazasıyla ilgili sorular üzerine, ''Uçak kazasında ölü sayısı ve kokpitte eğitim alan pilotların bulunduğu iddiası'' ile ilgili olarak, ''Şu anda net bilgi yok, gelince kamuoyu ile paylaşacağız'' ifadesini kullandı.

* DÜNYADA SON 7 YILDA 26 KAZA OLDU

AK Parti'nin Bingöl Seçim Bürosunda, partililerine hitaben yaptığı konuşmada da kaza haberini anımsatarak, Hollanda makamlarının da gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, alınan ilk bilgilere göre uçağın son yaklaşım sırasında 500 metre mesafede toprak alana düştüğünü, arka kuyruk kısmında ve baş tarafında iki noktadaki bölgede çatlaklar oluştuğunu, herhangi bir yangın olmadığını belirtmişti.



UÇAKTA TEKNİK BİR SORUN YOK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolcu uçağının teknik bakımının 22 Aralık 2008 tarihinde yapıldığını söyledi. Bakan Yıldırım, THY uçağının Amsterdam havaalanına inişi sırasında meydana gelen kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, uçağın teknik bakımıyla ilgili olarak şunları söyledi:

''Uçağın teknik bakımının, yaptığımız ilk tespitlerde, 22.12.2008 tarihinde yapıldığı ve herhangi bir teknik sorunun bulunmadığı bilgisi ulaşmıştır. Düşüş nedeni, kurulacak olan kaza kırım komisyonunun yapacağı araştırma sonucu ortaya çıkacaktır."

THY YÖNETİMİNİN AÇIKLAMALARI

THY Genel Müdürü Temel Kotil ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin birlikte basın toplantısı düzenledi. THY yönetim kurulu başkanı Karlıtekin, "Uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

"Uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan'dır. Kaza ile ilgili yapılan araştırmalara göre, hava koşullarında ters bir durum görülmemiştir. Uçağımız üçe ayrılmıştır. Ön tarafta bir problem yok ve bu kısımda bulunan yolcularımızda da sıkıntı yoktur. Sıkıntı uçağın kuyruk kısımında bulunuyor"

HAVA HARP OKULU MEZUNU TECRÜBELİ KAPTAN

THY Genel Müdürü Temel Kotil'in ilk açıklaması da şöyle oldu: "127 yolcu vardır. Uçağa binmeyenlerle 135'di. 7 mürettebat vardı. Hava koşullarında bir sorun görünmüyor. 500 metre kala piste erişemedi ve ondan önceki alana indi. Üçe ayrıldı. Ön tarafında bir sıkıntı yok.
Arka bölümde yaralanma var. Her türlü bilgi ve belgeyi kriz merkezinde incelendi. Bakımlarda bir sorun saptanmadı. Yolcu yakınlarına da yardımcı oluyoruz ve birinci elden bilgilendiriliyorlar. 20 yaralı olduğu bildirildi ama son bilgi değil. Çok hızlı bir şekilde tahliye yapılmıştır. Bu konuda mürettebatımız başarılı olmuştur. Kaptan pilotumuz Hasan Tahsin bey 1975 Hava Harp Okulu mezunudur. En tecrübeli kaptanlardan biridir. Olaydaki başarı da bunu göstermektedir."

"YOLCU YAKINLARI AMSTERDAM'A GÖTÜRÜLECEK"

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Kotil, yaralı yolcu yakınlarından Amsterdam'a gitmek isteyenler için uçak tahsis edileceğini açıkladı.
THY Genel Müdürü Kotil , her yolcunun 2 yakınının Hollanda'ya götürüleceğini söyledi.

HOLLANDA NOS KANALI'NIN İDDİASI: MOTORLAR HAVADAYKEN DURDU

Hollanda devlet televizyonu NOS, THY uçağının havadayken motorlarının durduğunu bildirdi. Türk Hava Yollarına ait bir uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken düşmüştü. NOS kanalı, kötü hava şartlarının uçağın düşmesinde etkili olmadığını ancak motorların havadayken durduğunu ileri sürdü. Kanal, motorların durması ardından pilotun uçağı tarlaya indirmeye çalıştığını kaydetti.

FİLODA BOEİNG 737-800 TİPİ UÇAĞINDAN 52 ADET BULUNUYOR

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken inişi sırasında kaza yapan Boeing 737-800 tipi uçaktan Türk Hava Yolları (THY) filosunda 52 adet bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, yatay uçuş sürati 858 kilo metre olan Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34,315 metre, azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39,472 metre, azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12,548 metre yüksekliğe sahip. THY filosunda 52 adet olan bu tip uçakta, 8 adet çıkış kapısı yer alıyor.

SABAH