Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tefecilerin sağladığı finans kaynağı ile yolsuzluk yaparak devleti 8 milyon 748 bin lira zarara uğrattıkları, Adana Demirspor Kulübü'nün eski Başkanı ve bir medikal şirketi sahibi Bekir Çınar'ın da intihar etmesine yol açtıkları öne sürülen aralarında 4 başhekimin de bulunduğu 73 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu 7 sanık, Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalanıp tahliye edilirken, yurtdışı yasağı konuldu. İntihar eden Çınar'ın bir başhekime Mercedes marka otomobil aldığı, her ay da bir başhekim yardımcısına 80 bin lira, bir doktora ise hac parası verdiği iddia edildi.

Numune Hastanesi'nde ?ihalelere fesat karıştırıldığı, rüşvet alındığı', hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Ziya Genç'in hastaneyi tek başına yönettiği, kendisini ?dokunulmaz' ilan ettiği ve her haftasonu hastane çalışanlarını kiralanan otobüslerle Adıyaman'daki Nakşibendi Tarikatı'nın merkezi olarak bilinen Menzil köyüne götürdüğü yönünde 2009'da yapılan ihbar üzerine hastaneye yönelik 3 ayrı operasyon yapıldı. Operasyonlar sonunda Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, aralarında Numune Hastanesi'nin şu andaki Başhekimi Muhammed Hamza Müslümanoğlu, eski başhekimler Prof. Dr. Metin Aydın, Atilla Akova, Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Fazlı Aslan ve Yakup Ziya Genç ile birlikte 6 başhekim yardımcısı, çok sayıda doktor, hastane müdürleri, memurlar, tefeciler, medikal şirketi, yemek ve temizlik şirketleri sahiplerinin de bulunduğu 73 kişi hakkında açılan davaya devam edildi.

Davanın 16. duruşmasına tutuklu sanıklar Hacı Musa Kodal, Halil İbrahim Kargören, Mustafa Çağlı, Süleyman Ünal, Uğur Çınar, Yakup Ziya Genç ve Metin Aydın ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. ?Özel belgede sahtecilik, basit yaralama azmettirme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüte üye olmak, yardım etmek, kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, dolandırıcılık' suçlarından haklarında 3 yıldan 127 yıla kadar hapis cezaları istenen ve daha önce savunma yapmayan tutuksuz sanıkların savunmaları alındı. Adana Demirspor Kulübü eski Başkanı Bekir Çınar'a faizle para vererek intihar etmesine neden olduğu öne sürülen Erdeniz Çelebi, Çınar'a faizle para vermediğini Adana Demirspor'da kullanılması için verdiğini söyledi. Ahmet Doruk da, tefecilik suçlamasını kabul etmedi. Çınar ile sadece otomobil alım satımından dolayı ticari ilişkisi bulunduğunu ifade eden Doruk, "30 yıldır bu işi yaparım. Kendisine faizle para vermedim" dedi. Nurettin Köymen de ticaretle uğraştığını, sıkıştığı zaman Bekir Çınar'a para verdiğini söyledi. Kendisinin de Çınar'dan para aldığını belirten Köymen, "Vermiş olduğum paradan faiz almadım" derken; Metin Tekin de, Çınar'a faizle para vermediğini iddia etti.

"EŞİMİN AŞIRI BORCU VARDI"
Daha sonra tanıklar dinlendi. İntihar eden Çınar'ın eşi Nilgün Özyedek, "Eşimin ölümünden önce aşırı derecede borçlarının olduğunu biliyorum. Ancak ticari ilişkilerinin kimlerle olduğunu bilmem" diye ifade verdi. Sanıkların avukatları, Denetimli Serbestlik Yasası'na göre tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti.

TAHLİYE OLDULAR
Mahkeme savcısı tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını isterken, mahkeme heyeti ise sanıklar Kodal, Kargören, Çağlı, Ünal, Çınar, Genç ve Aydın'ın Denetimli Serbestlik Yasası ile getirilen tutuklamaya ilişkin düzenlemeler nedeniyle tutuklulukta geçen sürelerini göz önünde bulundurarak tahliye etti. Mahkeme, bu 7 sanığa yurtdışına çıkış yasağı koydu.

HER AY TÜRBANLI KADINLARA 80 BİN LİRA

16 Ağustos 2010'da borçlarından dolayı intihar ettiği iddia edilen Güçlü Medikal Firmasının sahibi ve Adana Demirspor'un eski Kulüp Başkanı Bekir Çınar'ın muhasebecisi Demet Akgül 3.5 yaşındaki kızının mağdur olmaması için itirafta bulanarak hastanedeki yolsuzluk ve rüşvet çarkının nasıl işlediğini şöyle anlatmıştı:

"Bekir Çınar'ın talimatıyla Başhekim Yardımcısı Yakup Ziya Genç'e 100 bin lira parayı Server isimli işyerine götürdüm. Kapıyı 80?90 yaşlarında beyaz sakallı bir dede açtı. Parayı içerideki 2-3 türbanlı kadına verdim. Yaklaşık 2 yıl her ay düzenli olarak 70?80 bin lirayı bu türbanlı kadınlara götürüp verdim. Bekir Çınar da bazı aylarda 80?100 bin lirayı Yakup Ziya Genç'in muayenehanesine götürüp veriyordu."

BAŞHEKİME MERCEDES
"Numune Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Metin Aydın'a da rüşvet olarak İstanbul'da 56 bin Euro'ya siyah renkli Mercedes S marka otomobil alındı. Otomobili Çınar'ın şoförü Düzce'ye götürüp Prof. Dr. Aydın'a teslim etti."

5 BİN LİRA HAC PARASI
"Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Mustafa Karyağdı'ya her ay 2 bin lira düzenli olarak ödenirdi. Bekir Çınar intihar etmeden önce, Mustafa Karyağdı'ya hac parası olarak 5 bin lira verdi."

SAYMANA HAK EDİŞLERİN YÜZDE 15'İ
"Defterdarlıkta sayman olarak çalışan Hacı Musa Kodal'a, her hak ediş karşılığı yüzde 1.5 rüşvet veriliyordu."

?AYAKKABI BOYASINA 100 LİRA VERİRDİ'
"Bekir beyin cebinde en az 2-3 bin lira nakit para olurdu. Cebinde bin lira kalsa ?cebimde hiç para kalmadı' derdi. Bekir Çınar, devlete vergi vermeyi ve SSK primlerini ödemeyi hiç sevmezdi. Borcu olduğunu duyunca sinirlenirdi. En son SSK borcunun 600 bin, vergi borcunun ise 200 bin lira olduğunu biliyorum. Devlete olan borcunu ödemeyip altına Mercedes alıp binerdi. En son intihar ettiği evi 650 bin liraya almıştı. İçerisine 300 bin lira masraf yaptı. Ayakkabı boyacısına ayakkabısını boyattığında 100 lira verirdi."