Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terörle mücadelede profesyonel orduya geçiş çalışmaları kapsamında özel eğitimli komando sayısını artırmaya devam ediyor. Güneydoğu'da terörle etkin mücadele amacıyla oluşturulmaya başlanan özel eğitimli komando için bin uzman erbaş daha alınacak.
TSK, terör örgütüyle mücadelesinin önemli kısmını düzenli ordu şeklinde veriyor. Buna karşılık teröristler gayri nizami harp tekniğini kullanarak daha çok vur-kaç tarzı eylemlerde bulunuyor. 2005 yılından sonra terörle mücadelede gayri nizami savaşacak profesyonel ordu çalışmalarını başlatan TSK, öncelikle komando birliklerinde görev yapmış ya da yapmakta olan erleri bünyesine kattı. 6 ay süren eğitimlerini tamamlayan 3 bin özel eğitimli asker geçen yıl Diyarbakır, Tunceli, Siirt ve Şırnak'a gönderilmiş ve nokta operasyonlarla görevlendirilmişti. Bu yıl da eğitimlerini 15 Ağustos 2008 itibarıyla tamamlayan 2 bin 300 özel tim Güneydoğu'ya gönderildi.

Gayri nizami harp usulüyle eğitilen komandolar, zorlu bir eğitim sürecini bitirdikten sonra bölgeye gönderiliyor. Zor arazi şartlarında gerçek mühimmatlarla eğitim gören komandoları Güneydoğu'da görev yapmış tecrübeli komutanlar yetiştiriyor. Terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlarda görev yapan Komando Birlikleri ile Özel Harekat Timlerinin tamamının profesyonel hale getirilmesi için 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu kapsamında 5 bin 500 Uzman Erbaş kadrosu belirlendi. Halen 4 bin 74 uzman erbaş göreve devam ediyor. Bin uzman erbaşın daha temini için çalışmalar sürüyor. Eksik kalan miktarın 2009 yılı nisan ayında tamamlanması öngörülüyor. Alınacak bin uzman erbaş, eğitimlerini tamamladıktan sonra terörle mücadele kapsamında Güneydoğu'ya gönderilecek. Uzman erbaş alımına ilişkin şartlar ise Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yayınlanması bekleniyor.

Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı'nın küçük rütbeli subay-astsubay ihtiyacını karşılamak amacıyla 2002 yılı içerisinde başlanan sözleşmeli subay-astsubay alımı da devam ediyor. Şu ana kadar 442 sözleşmeli subay alındı. Bunlardan 350'si eğitimlerinin ardından göreve başladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelere paralel olarak nitelik ve nicelik değiştiren suç ve suçlular karşısında tecrübesi ve uzmanlık özelliği olan, daha iyi eğitilmiş, görevde uzun süre kalacak, müstakil karar verme yeteneğine sahip personelin Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatına alınmasının planlandığını söylemişti. Bakan Atalay, "Bu kapsamda, Uzman Jandarma Okulunda yetiştirilen 23 bin 798 Uzman Jandarma (Astsubaylık sınavını kazanarak Astsubay olanlar hariç) halen göreve devam etmektedir. 2007 yılı içerisinde 35 personel yurt dışında, 12 bin 239 personel de yurt içinde çeşitli kurslardan geçirilmiş olup, kurs faaliyetlerine plan dâhilinde devam edilmektedir. 2008 yılı Eylül ayına kadar 17 personel yurt dışında, 10 bin 633 personel yurt içinde çeşitli kurslardan geçirilmiştir. 2008 yılı sonuna kadar toplam 61 personelin yurtdışında, 13 bin 656 personelin ise yurt içinde çeşitli kurslardan geçirilmesi planlanmaktadır." açıklamasını yapmıştı.