88 yıl sonra Şirince'yi ziyaret eden Rumların ayinini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Bilindiği gibi, Kurtuluş Savaşı'nın ardından yapılan Lozan Anlaşması uyarınca 1923 yılında Yunanistan ile imzalanan " Nüfus Mübadelesi " sonucu Selçuk'un Şirince ilçesindeki Rumlar Yunanistan'ın Dion kentine geçmişti. 
88 yıl sonra göz ettikleri toprakları ziyaret eden ve aralarında Dion kentinin eski Belediye Başkanı Grigoris Papaçhristos'un da bulunduğu 60 kişilik grup, ilk olarak dün Şirince köyünü ziyaret etmiş ve gruba Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür tarafından Pamucak'ta akşam şemeği verilmişti. Kendilerine "Şirinceli Dionlular" diyen Rumlar, bugün Selçuk'taki St. John Klisesi'ndeki ayinde buluştu. 88 yıl sonra gerçekleşen ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Sabah 10.00'da başlayan ve iki saati
aşkın süre devam eden ayinde, 60 kişilik grup dualar okuyup, kutsal şarap içti ve kutsal ekmek yedi. Ayinin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür'ü makamında ziyaret etti. 
Ziyaretten konuşan Fener Rum Patriği Bartholomoes, "Bu sevgi ve dostlukla her yerde karşılaşıyoruz, gittiğimiz her yerde bizi büyük bir sıcaklıkla kucaklıyorlar, bize yardımcı oluyorlar. En iyi intibarlarla, hatıralarla ayrılıyoruz, bu dostluk, sevgi, kaynaşma devam etsin yalnız bizim için değil herkes için devam etsin, ancak bu şekilde mutluluğu yakalayabiliriz. Kavga gürültü ile hiçbir şey elde edemeyiz. Yüce Allah'ın bütün nimetlerinden faydalanarak birbirimizin kültürüne, adetine, dinine saygı
göstererek devam etmeliyiz" dedi. Bartholomeos, Başkan Ülgür'ü ziyaretinin ardından Selçuk'tan ayrılarak İzmir'e gitti. 88 yıl sonra gerçekleşen ayini tamamlayan 60 kişilik Rum grubu ise Selçuk ve Kuşadası çevresinde yapacakları gezilerin ardından Yunanistan'a dönecek. 
Bilindiği gibi, Kurtuluş Savaşı'nın ardından yapılan Lozan Anlaşması uyarınca 1923 yılında Yunanistan ile imzalanan "Nüfus Mübadelesi" sonucu Selçuk'un Şirince ilçesindeki Rumlar Yunanistan'ın Dion kentine geçmişti. Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadale anlaşmasına göre, Selanik, Yanya, Drama, Kavala, Vodina ve Girit'te yaşayan 355 bin Türk Anadolu'ya, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Anadolu'daki 1 milyonun üzerindeki Rum da Yunanistan'a gönderilmişti.