Bu amaçla belediyelerin Coğrafi Bilgi Sistemi"nden şirket kayıtları belirlenecek. Elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikler üzerinden kayıtdışı şirketler tespit edilecek. İlk uygulama ASKİ"de yapıldı. Sonuç: 88 bin kayıtdışı işyeri...

Kayıtdışı istihdamla mücadele eylem planı kapsamında düğmeye basan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kayıtdışı çalışan şirketleri ilginç bir yöntemle ortaya çıkardı. Bakanlık, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarında "işyeri" olarak görünmediği halde Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (ASKİ) abonelik alan 88 bin şirket yakaladı. Şirketlere yönelik incelemelerini derinleştiren Bakanlık, yeni yöntemleri de devreye alıyor.

Sayı daha da artabilir

Çalışma Bakanlığı, kayıtdışıyla mücadelede yöntem değişikliğine gidiyor. Bakanlık, yeni strateji kapsamında şirketlerin elektrik, su, telefon ve doğalgaz abonelikleriyle belediyelerin coğrafi bilgi sistemini incelemeye aldı. Bu kapsamda yapılan incelemenin ilk sonucu ASKİ'den geldi. Bakanlık, ASKİ'de "işyeri" aboneliği bulunan ancak SGK'da hiçbir kaydı yer almayan tam 88 bin işyerini ortaya çıkardı. Bakanlık yetkilileri, "İlk tespitte inanılması zor bir sayıyla karşılaştık. Bu şirketleri tek tek inceliyoruz. Kayıtdışı çalışan şirket sayısı daha da artabilir. Net sayıya detaylı inceleme sonunda ulaşacağız" dedi.

ASKİ olayını ortaya çıkaran kayıtdışı istihdamla mücadele eylem planı stratejisi çok sayıda yenilik getiriyor. Teknolojiden daha fazla yararlanılmasını ve çapraz denetimlerin daha etkin kullanılmasını öngören yeni stratejide şu yöntemler uygulanacak:

'Kayıtdışı işvereni yakala'

Yeni strateji; 'kayıtdışı işçi yerine, kayıtdışı işvereni yakala' anlayışına dayanıyor. Kayıtdışı işveren yakalandıktan sonra kayıtdışı istihdamla daha kolay mücadele edileceği belirlendi. Bu amaçla belediyelerin yönettiği Coğrafi Bilgi Sistemi'nden yararlanılarak şirket kayıtları belirlenecek. İlk pilot uygulama Pendik Belediyesi'nde başladı. Ayrıca elektrik, su, telefon ve doğalgaz gibi abonelikler üzerinden kayıtdışı şirketler tespit edilecek. Buradaki bilgilerle SGK üyelikleri bilgisayar ortamında çapraz denetime alınacak. Çıkan sonuç üzerinden denetim başlayacak.

Sahte adres dönemi bitiyor

Yeni sistemde işyerlerinin adres kayıtlan beyan üzerinden elle değil, bilgisayar üzerinden işaretlenerek doldurulacak. Bu yöntemle, işyerlerinin sahte adres göstererek ka-yıtdışına çıkmaları önlenecek. Ayrıca mevcut işyerlerinin tümünden adres bilgilerini bu yöntemle yenilemeleri istenecek. Yeni adres değişikliği, ilk beyan dönemi içerisinde yapılacak. Bu yolla çok sayıda kayıtdışı şirketin daha yakalanması bekleniyor.

Meslekler de beyan edilecek

İşverenlerin yanlarında çalıştırdıkları işçilerle ilgili SGK'ya verdikleri beyannamelerde çalıştırılan işçilerin maaşının yanı sıra meslekleri de yazılacak. Bu sayede örneğin otel müdürünün asgari ücret üzerinden çalısbrdıyormuş gibi gösterme imkânı kalmayacak. SGK, mesleklerle ücretleri karşılaştırıp uyumsuzlukları tespit edecek.

Elektrikten kayıtdışı işçi yakalanacak

Yeni mücadele stratejileıi kapsamında işyerlerinin kullandı elektrik, doğalgaz ve su gibi üretime yönelik tüketim miktarları inlemeye alınacak. İşyertenrm tiitet-tiği elektrik ya da su mriton SGK'ya beyan ettiği çalışan sayısı karşılaştırılacak. Tüketimin kayıtlı istihdamın az olduğu işyerlerine nokta atışı yapılarak kayıtsız çalıştırılan işçiler ortaya çıkarılacak.