Dünyada her yıl 7,6 milyon can alan kanserin başlıca ölüm nedeni olduğu, önlem alınmazsa 2015'e kadar 85 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yitireceği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kanser Karşıtı Birlik, ortak düzenledikleri Dünya Kanser Günü etkinliklerinin bu yılki temasını "Kanser önlenebilir" olarak belirledi.

Kuruluşlar, her yıl 12 binden fazla yeni vaka görüldüğünü, 7,6 milyon kişinin kanserden öldüğünü, önlem alınmazsa 2015 yılına kadar 85 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yitireceğini vurguladı.

Ancak sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak, güneşe fazla maruz kalmamak, sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve kanseri tetikleyen bazı hastalıklardan korunmak gibi basit önlemlerle vakaların yüzde 40'ının önlenebileceğine dikkat çekildi.

WHO, bu nedenle üye ülkelerden, kanserin "önlenebilir" boyutuna vurgu yapılmasını, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla vatandaşların kendi önlemlerini almaya teşvik edilmesini istedi.

Kuruluşlar, ortak kampanyalarında kişilerin öncelikli olarak kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri ve erken teşhise olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları çağrısında bulundu. / vatan