Müzede, Yazıcıoğlu"nun seccadesi, Deniz Gezmiş"in ders notları gibi eşyalar da sergileniyor...

Ulucanlar Cezaevi, Türkiye"nin unutmak istediği geçmişin izlerini taşıyor. 81 yılda İskilipli Atıf Hoca, Deniz Gezmiş, Nec det Ada lı, Hü se yin İnan ve Meh met Pehlivanoğlu gibi 19 idama, işkencelere, ayrılıklara ve gözyaşlarına tanıklık etti. Altındağ Belediyesi, 2006 yılında kapatılan cezaevini aslına uygun olarak dizayn etti. Cezaevinin koğuşlarına ve tecrit odalarına balmumundan yapılan 22 mahkum heykeli yerleştirildi.

Avludaki dilek ağacı

Müzenin koridorlardaki hoparlörlerinden tecrit odalarındaki işkenceleri yansıtan çığlık sesleri yankılanıyor. Cezaevi avlusundaki mahkumların dilek ağacının dallarına ise bir dönem Ulucanlar"da tutuklu kalan Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Bölükbaşı, Osman Yüksel Sedengeçti, Bülent Ecevit, Fakir Baykurt, Hüseyin Cahit Yalçın, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hü se yin İnan, Ali Bü lent Or kan, Mus ta fa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Cevat Şakir Kabağaçlı, Yılmaz Güney, Necdet Adalı, Erdal Ere n"e kadar birçok ismin fotoğrafı asıldı.

Ziyaret edenleri özellikle idamların, işkencelerin yaşandığı dönemlere götüren türkülerin yankılandığı müzede, Yazıcıoğlu"nun seccadesi ve süveteri, Hüseyin İnan"ın idamdan sonra üzerinden çıkarılan fanilası, Deniz Gezmiş"in sigarası, ders notları gibi kişisel eşyaları da sergileniyor. “ Cebeci Tevkifhanesi, Cebeci Umumi Hapishanesi, Cebeci Sivil Cezaevi, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi ve son olarak Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi"" olarak adlandırılan cezaevi, 1925 yılında kurulmuştu.

İsteyen kelepçelenip hücreye atılacak

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Proje Genel Koordinatörü Deniz Yavuz, ranza, poster ve radyo gibi eşyaların tamamının orijinal olduğunu söyledi. Yavuz, vatandaşlardan gelen istek üzerine özel bir bölüm oluşturduklarını da açıkladı. Buna göre ziyaretçilerin cezaevi koşullarını daha iyi algılayabilmeleri için tecrit odası oluşturuldu. Burada ortamı görmek isteyen kişiler, cüzi bir ücret ödeyerek 15 dakika veya 1 saat kalacak. Üzerlerindeki saat, telefonları alınacak. Kelepçelenip, gardiyan eşliğinde hücreye konulacaklar. Süreleri dolmadan da çıkarılmayacaklar.