Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk'ün yüksek indirim yapan şirketlere yönelik açıklamalarına, Starpet'in ardından Full'den de tepki geldi. Full Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, indirimli satışlar sayesinde 2011 yılında tüketicinin 800 milyon lirasının cebinde kaldığını söyledi.

Akaryakıt dağıtım sektöründe, Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk'ün yüksek indirim yapan şirketlere yönelik eleştirilerine tepkiler sürüyor. Kendilerine yönelik fiyat indirimi eleştirisini sadece Opet'in değil, sektördeki tüm şirketlerin yaptığını söyleyen Full Akaryakıt Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, "Türkiye 2011'de Full sayesinde akaryakıt firmalarını sorgulayabilir hale geldi. Öncesinde benzin almak elektrik faturası ödemek gibiydi. Biz bunu değiştirdik." dedi. Bu sebeple geçen yılın ortasında Opet'in motorinde 5 kuruş indirime gittiğini hatırlatan Yalı, "Opet geçen yıl yaklaşık 2,5 milyar litre motorin sattı. Bunun yarısında 5 kuruş indirim olduğunu baz aldığımızda Opet'in 2011'de kârdan 70 milyon TL civarında fedakârlık yaptığını görebiliriz. Petrol Ofisi ve Shell'in de içinde olduğu tüm oyuncularda da benzer durum söz konusu olduğu için, kısa bir dönem önce ciddiye alınmayan Full'ün sektöre etkisi 2011'de 800 milyon TL oldu." dedi.

Akaryakıt dağıtım şirketlerinin bu sebeple Full'den rahatsız olduğunu ifade eden Yalı, ortaya çıkan suçlayıcı ifadelerin de bundan kaynaklandığını belirtti. Tüm bunlara rağmen başlattıkları fiyat sorgulaması sebebiyle Rekabet Kurulu'ndan defalarca teşekkür aldıklarını vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi, "Başlattığımız fiyat ve kalite bizim sayemizde sorgulanmaya başladı. Şimdi sıra hangi istasyonun kime ait olduğunun sorgulanmasında." diye konuştu.

Bir şirketin istasyonun sahibi olmadığı sürece asla satılan akaryakıtın kaçak olup olmadığından tam emin olamayacağını söyleyen Timuçin Yalı, "Ayrıca EPDK'nın da teşvik ettiği istasyonlarda tam otomasyon sistemine neden büyük firmalar henüz geçmiş değil. İstasyon başına 10 bin liralık bir yatırımla çözülebilecek bir olaydan bahsediyoruz. Bu, tanıtım bütçesine 80 milyon dolarlar harcayan şirketler için yüklü meblağ olmasa gerek. Niye kimse geçmiyor? Bu sistem kaçak akaryakıt kullanımını engelleyecek." ifadelerini kullandı. Full'ün 45'i faal, 8'i önümüzdeki mart ayında hizmet vermeye başlayacak 53 istasyonları olduğunu belirten Yalı, bunlardan 30'unun şirkete ait, 20'sinin ise uzun vadeli kiralama yoluyla işletildiğini kaydetti. Yalı, bayi sistemi ile çalışmadıkları için akaryakıtı tüketiciye 'el değmeden' ulaştırdıklarını söyledi. Full Yönetim Kurulu Üyesi Yalı, kuruldukları Mayıs 2010'dan bu yana ceza almadıklarına dikkat çekti.

2011 yılı Aralık ayında pazar payını benzinde yüzde 2,6'ya çıkararak 6. sıraya yerleştiklerini vurgulayan Yalı, LPG'de de yüzde 2,13 pazar payıyla ilk 4'te olduklarını söyledi. Full istasyonlarına günde 70 bin araç girdiğini belirten Yalı, "Şu an İstanbul'da 750 istasyon bulunuyor. Bunun 200'ü kıymetli ve biz bunların 31'ini aldık. Bu sayede 6. sıraya yerleştik." diye konuştu.

LİTREDE 24 KURUŞ KAR EDİYORUZ

Full Akaryakıt Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, litre başına benzinden 35 kuruş, 97 oktandan 30 kuruş, motorinden litre başına 36 kuruş kazandıklarını; ancak özel araçlara, taksicilere ve kurumsal şirketlere yaptıkları indirimleri düştüklerinde kârlarının 24 kuruşa gerilediğini açıkladı. Yalı, "Oysa diğer akaryakıt şirketleri 40-45 kuruş kazanıyorlar. Ancak o şirketler kârı bayileriyle bölüşüyor. Bizim böyle bir derdimiz yok." dedi.

Şu an şirketin faiz ve vergi öncesi kârlılığının yüzde 4, net kârın yüzde 1,1 olduğunu söyleyen Yalı, "Bu rakamı indirimlerimize rağmen yüzde 5'e çıkaracağız. Bunu akaryakıt dışı ürün satışı ile sağlayacağız. Yani market, yıkama ve kira gelirlerinden. Nitekim Mart 2011'de 12 istasyon sahibi iken akaryakıt dışı gelirlerimiz aylık 45-50 bin liraydı. Martta rakam 550 bine ulaşacak." diye konuştu. 2011'de 1,1 milyar ciro ile yaptıklarını belirten Yalı, "2012'de hiç yatırım yapmasak dahi ciromuz 1,8 milyar TL olur. Ancak yatırımlarla yıl sonunu 2,6 milyar TL'ye yakın ciroyla kapatacağız." dedi.

Yalı, 'aldığınız akaryakıtla kaç kilometre gittiğinize bakın' şeklinde kendilerini hedef alan açıklamaya ise şu cevabı verdi: "Hodri meydan diyorum. Benim istasyonlarımdan onlar istasyon seçip benzin alsın, ben de onların bin istasyonundan birini seçeyim. Buna hepsi yok diyecektir. Çünkü bende tüm organizasyon bana ait. Mala kaçak bir şey katma ihtimali yok. Diğer büyükler ise taşımayı başkasına, satışı bayiye yaptırıyor. Onların sisteminde kaçak akaryakıt için açık çok. O zaman kaçak akaryakıtı benim istasyonlarımda değil, onların istasyonlarında konuşacağız."