Sabah saatlerinde Tunceli çarşı merkezindeki Demirciler Sokakta bulunan ve birahanelerde garson olarak çalışan 5 kadının kaldığı pansiyonun önüne bırakılan plastik patlayıcı ile desteklenen zaman ayarlı bomba, saat 08.30’da fark edildi. Atatürk’ü anma törenleri nedeniyle polisin önlem almak için yoğunlaştığı bir sırada, kimliği tespit edilmeyen bir kişi, çaydanlık içine yerleştirilmiş yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki plastik patlayıcı ile desteklenen zaman ayarlı bombayı, kadın garsonların kaldığı pansiyonun kapısının önüne bıraktı. Bombayı farkeden bir vatandaşın durumu polise ihbar etmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, bölgeyi kordon altına aldı.
 
Bomba imha uzmanı, frekans karıştırıcı jammer ile içinde bomba olan çaydanlığa yaklaştı. Bomba imha uzmanı polis, çaydanlığa fünye yerleştirip, uzaktan kumanda ile patlayıcı düzeneği patlatarak etkisiz hale getirdi. Polis ekiplerinin ve bomba uzmanlarının patlayıcı üzerinde yaptığı inceleme sonucunda bombanın sabah saat 08.45’de patlatılmak üzere ayarlandığı belirtildi. Bombanın saat 08.00 sıralarında polise bildirilmesi ile olay yerine gelen polis ekipleri, bombayı 8 dakika önce etkisiz hale getirerek, büyük bir faciayı önlemiş oldu.   
 
Bomba üzerinde yapılan ilk incelemede bombanın bir çaydanlık içine yerleştirildiği içine çivi ve demir parçaları yerleştirildiği ve plastik patlayıcı ile desteklendiği öğrenildi. Yetkililer, bombanın PKK’lılar tarafından konulduğunu belirterek, çalışmaların bu yönde sürdüğünü ifade etti.
 
Tunceli Emniyet müdürü Ertan Yavaş, duyarlı bir vatandaşın ihbarı üzerine facianın erken fark edilerek, önlendiğini söyledi. Emniyet müdürü Yavaş, bombanın patlaması durumunda bir çok iş yerinin zarar göreceğini ve bombanın yapısı itibariyle de tahrip gücünün çok yüksek olduğunu bu yüzden can kaybının yaşanabileceğini ifade etti.