Terör örgütü PKK kamplarında eğitim alan B.Ö., önceki gün Mecidiyeköy'de metroya binmek için akbil alırken yakalanmıştı. B.Ö.'nün çantasından 3 kilo A-4 tipi patlayıcı çıkmıştı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre İstanbul'da eylem hazırlığında iken polis tarafından önceki gün yakalanan metro bombacısı B.Ö.'nün PKK'nın 2004 yılından sonra Kandil'deki kamplarda bu amaçla eğittiği 800 bombacı teröristten biri olduğu belirlendi. Emniyet'ten alınan bilgilere göre, istihbarat ekipleri, Kars nüfusuna kayıtlı 25 yaşındaki B.Ö.'nün 3 hafta önce İstanbul'a gelmesinin ardından her adımını izlemeye başladı. 8 yıl önce örgüte katılan B.Ö. Kandil'deki kamplarda 6 ay temel, 6 ay da yoğunlaştırılmış istihbarat, bomba yerleştirme, imha ve sabotaj eğitiminden geçti. İstanbul'da örgüt üyesi Şehabettin D. ile buluşan B.Ö., 3 hafta süresince Yenibosna, Kuştepe ve Gaziosmanpaşa'daki örgüt evlerinde saklandı. Metro bombacısına Kurban Bayramı öncesi eylem yapması için talimat geldiği kaydedildi.

Eylem istihbaratını alan İstanbul polisi alarma geçti. Bombacı B.Ö. ve irtibat kurduğu kişiler istihbarat ekipleri tarafından adım adım takip edildi. Önceki gün yaklaşık 3 kilo A-4 plastik patlayıcı ile yakalanan bombacı B.Ö.'nün üzerinden Mehmet Demirkaya adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanı çıktı. Bombacı B.Ö.'nün kimliği önceki gece saat 02.00 sularında tespit edildi. Sorguya alınan B.Ö. ilk günkü sorgusunda konuşmadı. Eylemi gerçekleştireceğini ve bundan da pişmanlık duymayacağını ifade etti.

Terör örgütü PKK 2004 yılından sonra metropollerde sansasyonel eylem kararı aldı. Örgüt bunun için İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır gibi metropollerde yaşamış, elektronik bilgisi yüksek kişileri bombacı olarak eğitmeye başladı. Bu planlama doğrultusunda 800 kişiden oluşan bu gruba 'Hezen Taybet' (Özgürlük Şahinleri) adı verildi.

Metrolarda yoğun güvenlik önlemi

Metro istasyonları ve tramvay durakları gibi toplu ulaşım araçlarının bulunduğu yerler ile kamu kurum ve kuruluşları etrafında da resmî ve sivil giyimli görevlilerce ek güvenlik tedbirleri alındı. Atatürk Havalimanı'nda da güvenlik denetimleri sıklaştırıldı. Polis ve özel güvenlik ekipleri, şüpheli gördükleri valizleri açtırırken, şüphelendikleri kişiler hakkında Genel Bilgi Toplama (GBT) işlemi yapıyor. Havalimanına giren yolcu ve yakınları x-ray cihazında detaylı aranırken, cihazın sürekli ikaz verdiği kişilerin ayakkabılarını da çıkarmaları isteniyor.