Dünyanın en zengin işadamlarından Warren Buffett, ekonomi can çekişirken ikinci bir canlandırma paketine ihtiyaç olabileceğini belirterek, "İlk 787 milyar dolarlık paket, içine bir avuç şekerleme karıştırılmış "yarım Viagra" gibiydi. Fokurdamak için yeterli değildi" dedi. Berkshire Hathaway"in kurucusu Buffett Amerika"da sistemin geçtiğimiz yıl son çeyrekte büyük bir şok yaşadığını ama yavaş yavaş toparlanmaya başladığını da söyledi.

Ekonominin bir süre önce serbest düşüş halinde olduğunu dile getiren Buffett, "Bir süredir durum farklılaşıyor ama buna tam bir toparlanma diyemeyiz. Bence bunu sağlamak için ikinci bir paket gerekli. Bu paketin genel bir çare olacağını düşünmüyorum. Ama bence canlandırma doğru bir yol. Tek umudum bunun etkisinin azaltılmaması" diye konuştu. Buffett geçtiğimiz yıl seçim sürecinde şimdiki ABD Başkanı Barack Obama"yı desteklemişti. Ancak, bu talebi ile "ikinci pakete ihtiyaç yok" diyen Obama ile ters düşmüş oldu.

Bütçe açığı artar
ABC televizyonuna konuşan Buffett, devletin aldığı önlemlerin bütçe açıklarını daha da artıracağını belirterek, şöyle konuştu: "Adam bataklığa saplanmış batıyor. Bir ip atıyorsunuz bağlıyor ve arabayla çekiyorsunuz. Adamın omuzu yerinden çıkabilir. Ama yapılan işi doğru. Şimdi yapılanlar ileride olumsuz sonuçlar getirecek. Ama, içinde bulunduğumuz ekonomik bataklıktan çıkmak için bu yapılanlar doğrudur."

Yedi yıl sonra ilk zararı gördü
YAŞANAN kriz herkesi olduğu gibi Waren Bufett"ı da olumsuz etkiledi. Dünyanın en zenginleri arasında yer alan Amerikalı yatırımcı Warren Buffett"ın şirketi Berkshire Hathaway 2001 yılından bu yana ilk yıllık zararını 2008 sonunda açıklamıştı. Bufett, en büyük darbeyi türev ürünlere yaptığı yatırımlar ile ConocoPhillips adlı enerji şirketine yapılan büyük yatırımlardan yemişti. Şirketin yatırım hariç operasyonel kárı yüzde 12 düşerek 1.71 milyar dolara gerilemişti.

İşsizlikte yüzde 11 beklentisi
ABD"de işsizliğin kriz döneminde alacağı daha çok yol olduğunu dile getiren Warren Buffett şöyle devam etti: "Beklentim yüzde 11"leri geçmesi. Bu konuda bir kehanette bulunmak istemiyorum. Sadece kendimce bir tahmin yürütüyorum. Yine de bu krizden herzamankinden iyi birşekilde kurtulacağımız düşüncesindeyim. Önümüzde Amerika"nın en güzel günleri bekliyor. Bunu belki birkaç hafta sonra değil ama önümüzdeki aylarda göreceğiz."

Bernanke devam etsin
ABD Başkanı Barack Obama, Waren Buffett"ın düşüncelerini en fazla dikkate alan isimler arasında yer alıyor. Bir önceki paketten önce görüşlerinde hep "desteğe ihtiyaç var" demişti. Amerikan halkının ekonomi konusunda sabırlı olması gerektiğini belirten Buffett, FED Başkanı Ben Bernanke"nin görev süresinin yıl sonunda yenilenmesi gerektiğini de yineledi. Buffett, sık sık Bernanke"nin iyi iş yaptığını söylüyor.

HÜRRİYET