771 öğrenci, kapasite yetersizliği olan cezaevlerinde, tuvalet, banyo ve havalandırma gibi alanlarda, sağlıksız koşullarda yatmak zorunda kalıyor, sınavlara girmekte zorlanıyor. İşte, o rapordan, öğrencilerin cezaevi gerçeği.

Tutuklu öğrenciler, Cihan Kırmızıgül, Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer gibi genç isimlerle Türkiye kamuoyunun gündemine geldi. Yargılamalarındaki tuhaflıklar, tutuklu kaldıkları süre, muhatap oldukları suçlamalar, yargılama pratiklerini ciddi şekilde sorgulanır hale getirdi. Ancak Türkiye'de cezaevlerinde onlar gibi yüzlerce öğrenci daha var.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, cezaevinde bulunan üniversite öğrencileri, davaları ve içinde bulundukları koşullara dair kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapora göre, 771 üniversite öğrencisi, cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlü olarak tutuluyor. Çoğu üniversite öğrencisi olan gençler, pankart asmak, eylemlere, anma etkinliklerine katılmak gibi suçlamalarla yargılanıyor ve terör örgütleri ile ilişkilendiriliyor.

Cezaevlerinin, kapasitelerinin üzerinde tutuklu ve hükümlü barındırdığına dikkat çekilen raporda, hak ihlalleri de sıralanıyor. Buna göre, tuvalet, banyo ve havalandırma alanları, yatılacak mekanlar olarak kullanılıyor. Hijyenik olmayan, sağlıksız ortamlarda tutuklular hastalıklara karşı savunmasız kalıyor.

Cezaevinde bulunan öğrencilerin, sınavlara giriş şekli de rapora yansıtıldı. Öğrencilerin eğitim haklarından mahrum bırakıldıklarına dikkat çekilen raporda, "Yerine getirilemeyecek külfetlerle bu hakkın kullanılmasının önüne geçildiği" ifade ediliyor.

"Sınava giren öğrenci, ring aracı ile gidiş geliş için yaklaşık 2 bin Türk Lirası ödüyor" tespitinin yer aldığı raporda, sınava hazırlık için uygun koşulların yaratılmadığına vurgu yapılıyor.

Cezaevlerinin yanısıra, üniversitelerde öğrencilere yönelik disiplin soruşturmaları da raporda yer alıyor. Buna göre, 2011 yılında 3120 öğrenci hakkında soruşturma açıldı, 2110 kişi okullarından uzaklaştırıldı, ve 23 öğrenci eğitimden men edildi.