Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, Türkiye'de ilk kez uygulanan saman üstü cibre (üzüm posası) yöntemiyle 750 gram ağırlığında pembe domates yetiştirildiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE İLK

Saman üstü cibre yönteminin Türkiye'de ilk defa uygulandığını belirten NKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, söz konusu yöntemin verim ve kaliteyi önemli ölçüde arttırdığını ifade etti. Uzun süredir üniversite bahçesinde bulunan seralarda çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Varış, ilk kez denedikleri yöntemin çok başarılı sonuçlar verdiğini söyleyerek, yönteminin uygulama şeklini şöyle anlattı:

"Önce sera toprağı üzerine 20 santim kalınlığında saman seriyoruz. Onun üzerine 10 litrelik cibre torbaları konuyor. Torbanın dibinde yama şeklinde bir delik açıyoruz. Bu şekilde köklerin samana geçmesi sağlanır. 10 litrelik cibre dolu torbaya besin çözeltisi ilave ediyoruz. Cibrede gelişen kökler zamanla samanın içine geçiyor. 

Saman da cibreden gelen besin çözeltisiyle yavaş yavaş çürümeye başlıyor. Çürüyen saman karbondioksit salımıyla ortamın ısısını arttırdığı için seradaki fotosentezin de artmasına neden oluyor. Saman bir yandan çürümeyle yabancı ot çıkışını azaltırken diğer yandan da besin elementleri sağlıyor. Bu şekilde iki tabakalı kök sistemi sayesinde domatesler daha iyi gelişiyor."

'PEMBE DOMATES 500 GRAM OLUR'

Pembe domateslerin normal şartlarda 400 ile 500 gram ağırlığa ulaşabildiğini kaydeden Prof. Dr. Servet Varış, söz konusu yöntemle 750 gram ağırlığında pembe domates yetiştirildiğini söyledi. Cibre içerisinde domates yetiştiriciliğinin Türkiye'de çok bilinmediğini ifade eden Prof. Dr. Varış, "Saman üstü cibre yöntemi, toprak kaynaklı hastalıklar nedeniyle sağlıklı bitki yetiştirilemeyen alanlar için ideal bir yöntem. 

Toprak kaynaklı hastalıklardan bitki yetiştirilemiyorsa, bu şekilde saman üzerinde yetiştirmek toprak kaynaklı hastalıkları da önleyebilir. Bunun için öncelikle çeşitli yerlerinden delinmiş bir naylon, toprağın üzerine serilir. Onun üzerine de 20 santimlik tabaka halinde saman konur. En üsteyse 20 litrelik siyah naylon torbalarda cibre yerleştirilir ve domates fideleri bunların içine dikilir" diye konuştu.

Üniversite bahçesinde bulunan seralarda büyük pembe domates ürettiklerini belirten Varış, yöntemini geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü kaydet