Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Kuşadası Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 11. Ulusal Turizm Kongresi Kuşadası'nda devam ediyor.
Dün akşam yapılan kokteyl ile start alan kongrenin açılışına, Kaymakam Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkan Velili Ahmet Kireç, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ören, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ve Kuşadası Liman Başkanı Yaşar Karabacak ile çok sayıda davetli katıldı. Kongrenin açılışında ADÜ Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Kuşadası Belediye Başkan vekili Ahmet Kireç ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen birer konuşma yaptı.
Açılışta konuşan kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, turist sayısının artmasına karşın gelen turistlerin yaptığı harcamalarda ciddi oranda gerileme yaşandığını belirtti. Türkiye gelen turistlerin 10 yıl önce kişi başına ortalama 720 dolar harcama yaparken bu rakamın 2009 yılında 585 dolara, 2010 Ekim ayı verilerine göre ise 527 dolara kadar gerilediğine işaret ederek, ''Bu durumu göz önünde bulundurarak daha üst gelir gruplarına hitaben eden ürünler geliştirmenin gerekliliği ortadadır. Kriz dönemlerine rastlayan bazı yıllar hariç turizme katılan sayısı artmakta, yeni yeni yatırımlar yapılarak arz kapasitesi de yükselmektedir'' dedi.
Son 10 yılda dünyada turizmin hareketlendiğini savunan Çolakoğlu, “Son 10 yılda uluslararası turizm hareketlerine katılan kişi sayısı 633 milyondan, 880 milyona ulaşmıştır. Aynı dönemde Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 10.5 milyondan 27 milyona çıkmıştır. Bu 10 yıllık dönemde dünya turizm hareketinde artış yüzde 40 olurken, aynı dönemde ülkemize gelen turist sayısında yüzde 160 artış yakalanmıştır” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçilen kongrede, 71 bildiri sunulacak. ADÜ ve Kuşadası Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 11. Turizm Kongresi 5 Aralık"ta sona erecek. Kongrenin açılışında, kongreye katkıda bulunanlar teşekkür plaketi verildi.Kongrenin ilk gününde ADÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Atilla Yüksel, “ Yanıtlanmamış Sorular-Sorgulanmamış Yanıtlar” konulu bir konferans verdi.