Asker ve korucu kamuflajına bürünen teröristlerce saatlerce çatışan 700 polis teşkilatın gururu oldu.

200 MİLYON LİRA VERİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, 245 bin polisten 130 binini mesleklerinde gösterdikleri üstün başarıdan dolayı maaş taltifi ile ödüllendirdi. 12 Haziran'da yapılan genel seçimlerde güvenliği sağlayan ve önemli operasyonlara imza atan 130 bin polise yaklaşık 200 milyon lira para ödülü verildi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın talimatı ile bir süre önce toplanan Taltif Komisyonu'nda sadece Doğu-Güneydoğu Anadolu illerinde teröristlerle sıcak çatışmaya giren polislerin dosyaları görüşüldü. Toplantıda terör dışındaki KOM, asayiş, yabancılar vb. birimlerden gönderilen teklif dosyaları gündeme alınmadı. Diğer dosyaların 2012'de toplanacak komisyonda ele alınması benimsendi.

700 KAHRAMAN POLİSE ÖDÜL

Personelden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç'ın başkanlığında toplanan Taltif Komisyonu Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Mardin, Van, Tunceli, Şırnak ve Erzurum gibi illerde çıkan çatışmalarda "kahramanca" çarpışan 700 polise 10 ile 24 maaş arasında değişen taltif verilmesine karar verdi. Taltife layık görülen polisler rütbe, kıdem ve derecelerine göre bin lira ile 4 bin 500 lira arasında para aldı. Polis Teşkilatı, başarılı polisleri "teşvik" etmek ve moral-motivasyonlarını arttırmak için maaş ödülü uyguluyor. Komisyonun son toplantısında terörle mücadelede aktif görev alan özel harekatçılar başta olmak üzere canını siper ederek PKK'lılarla çatışan polislere para ödülü verilmesi anlamlı bulundu.

YILDA 4 KEZ TOPLANIYOR

Taltif Komisyonu yılda dört kez toplanıyor. İl Valileri ve merkez teşkilatındaki Daire Başkanları'ndan gelen teklif dosyaları komisyonda görüşülüp karara bağlanıyor. Komisyon, soruşturma ya da operasyonlarda gösterilen başarıya göre çeşitli rütbelerdeki polislere 2 ila 24 maaş arasında taltif veriyor. Şehit ya da yaralı verilen çatışmalı operasyonlara katılan polislere en üst limit olan 24 maaş taltif veriliyor. Genel Müdürlük 2009'da başarılı polislere 50 milyon lira taltif vermişti. 2010'da başarılı 120 bin polis 200 milyon lira taltif almıştı. Maliye Bakanlığı'nın son iki yılda 50 milyon liradan 200 milyon liraya yükseltilen taltif ödemelerini "çok" bulduğu öne sürüldü.

HABER: Kamil ELİBOL/BUGÜN GAZETESİ