20-21-22 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek Söke 7. Sanat, Edebiyat ve Kitap Günleri Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda açılış töreni ile başladı. Açılış törenine Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna, Beşparmak Dergisi Genel yayın Yönetmeni Talat Avcı"nın yanı sıra; ADÜ Söke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sabiha Işık, Söke Belediye Meclis Üyeleri Nimet İncedal (CHP), Hüseyin Akkaya (CHP), Şule Tuntaş (MHP), CHP İlçe Başkanı Sevim Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, Söke MHP Kadın Kolları Başkanı Gülnur Er, Söke CHP Kadın Kolları Başkanı Günnur Özgen, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Onur konuğu olarak Hıfzı Topuz, Vecihi Timuroğlu, M.Şerif Onaran ve Leziz Onaran"ın yer aldığı "Kent ve Bellek" temalı etkinlikte edebiyat dünyasının önde gelen yazarları ile Sökeli yerel yazarlar da yer alıyor.
Söke 7. Sanat, Edebiyat ve Kitap Günleri"nin açılış töreninde konuşan Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna, etkinliklerin ilk gününün geçen yıl olduğu gibi 20 Ekim"e denk geldiğini belirterek; 11 yıl önce 20 Ekim 1999 tarihinde katledilen Ahmet Taner Kışlalı"yı anarak sözlerine başladı.
Edebiyat ve kitabın bir miktar popüler kültürün dışında kalan olgular olduğunu belirten Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna; “Bu yüzden özellikle bizim gibi ülkelerde kitlesel özellikler taşımaz. Tam tersine rafine bir kültürü özümsemiş kişilerin ilgi alanıdır, doğaldır ki bu topluluklar çoğunluğu teşkil etmez. Bu etkinliklerde kitaplarla ve edebiyatla zaten tanışık ve haşır neşir olan kişiler dışında, bir kişiyi daha kitapla, sanatla, edebiyatla tanıştırsak bu bile bizim için anlamlıdır, başarıdır” dedi.
Bu yıl Söke 7. Sanat, Edebiyat ve Kitap Günleri"nin temasının "Kent ve Bellek" olarak belirlenmesinde iki nedenin olduğunu belirten Başkan Levent Tuna; bunlardan birinin Belediye tarafından başlatılan "Kent Arşivi ve Müzesi" çalışmaları olduğunu, diğerinin ise yaşadığımız kentin nasıl bir yer olduğunun algılanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Tuna; “Etkinliklerde 3 gün boyunca sanatı, edebiyatı bu olgularla taçlandırmaya çalışacağız. Bu konuda çaba, katkı ve emek veren herkese, katılımcılarımıza, yazarlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kürsüye Söke 7. Sanat, Edebiyat ve Kitap Günleri"nin ilk konuşmacısı olan ünlü yazar Hıfzı Topuz kürsüde yerini aldı. Sade bir dille yaptığı konuşması beğeni toplayan Hıfzı Topuz konuşmasında "Yazarın Belleği" konusunu ele aldı. Topuz konuşması katılımcılar tarafından beğeni ile dinlenirken, konuşma sık sık alkışlarla kesildi. Yazar Hıfzı Topuz"un gerçekleştirdiği söyleşinin sonunda günün anısına yazara Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna tarafından plaket verildi.
Açılış töreni, Hıfzı Topuz söyleşisi sonrasında yazarlar Karina ve eski Doğanbey Köyü"nü gezerlerken; Sanat, Edebiyat ve Kitap Günleri ilk günü programı Vecihi Timuroğlu söyleşisi ve şiir ikindisi ile devam etti.