Eskişehir ’de ele geçirilen belgelerle ilgili hazırlanan 2. Balyoz iddianamesinde savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan generaller hakkında yakalama kararı çıkmıştı. Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Güngör Nedim Kurubaş, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ’un avukatı Ali Fahir Kayacan, dün mahkemeye dilekçe vererek, karara itirazda bulundu. 

Henüz tebligat yok

Müvekkillerine henüz tebliğ gelmediğini belirten avukat Kayacan, müvekkillerinin kaçak sayılamayacaklarını savundu. Müvekkilleri ile yakalama kararı çıkarılmayan 5 tutuksuz sanığa aynı suçlama ile dava açıldığını belirten Kayacan, yakalamanın kendi müvekkilleri yönünden alınmasının gerekçenin soyut olduğunu gösterdiğini iddia etti. Dilekçede, adli kontrol yerine tutuklu yargılamada ısrar edilmesinin yargılamanın adil ve tarafsız olacağına olan inancı sarsacağı belirtildi. Dilekçede sanıkların savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldıkları da hatırlatıldı. Akşam saatlerinde Beşiktaş ’taki İstanbul Adliyesi ’ne gelen avukat Kemal Yener Saraçoğlu da müvekkilleri Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğul, Tümgeneral Bülent Kocababuç ve Albay Mehmet Örgen için karara itiraz etti.

AMİRALLERE SUİKAST SORUŞTURMASI

Koramiral Cora savcıya ‘bilgim yok’ dedi


Gölcük’te ele geçirilen belgelerde, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ile şimdiki komutan Eşref Uğur Yiğit’e suikast iddiasına yönelik yürütülen “Amirallere Suikast’ soruşturmasının devamı niteliğinde notlar bulunduğu iddia edilmişti. Bu notlara ilişkin soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Duran, belgelerde isminin geçtiği belirtilen Koramiral Deniz Cora’nın “şüpheli’ sıfatıyla ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat gönderdi.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na giden Cora’nın, “Amirallere Suikast soruşturması” kapsamında ifade verdiği öğrenildi. İfadede Koramiral Cora’ya “adına imzaya açılan ve isminin geçtiği belgelerin’ sorulduğu belirtildi. Cora’nın da söz konusu belgelere ilişkin bir bilgisinin olmadığını söylediği ifade edildi. Soruşturma kapsamında Albay Ümit Metin tutuklanmıştı. 

NE ZAMAN TESLİM OLACAK?

Askeri kaynaklar, Türk Deniz Görev Grubu’nun Aden Körfezi’nde görevini tamamlayarak 8 Ağustos’ta Aksaz’a intikal edeceğini belirterek, görev grubunun komutanı olan Tümamiral Ertuğrul’un da bu tarihten sonra Türkiye’de teslim olacağını ifade etti. Genelkurmay’ın emir vermesi durumunda Tümamiral Ertuğrul’un beklemeden, başka bir tümamirale görevi devredip dönebileceği de ihtimaller arasında. Ancak Genelkurmay Başkanlığı bu konuda dün akşam saatlerine kadar sessizliğini korudu. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, “Genelkurmay’ın tutumuna bağlı olarak gelişir. Görevin bitmesine çok uzun bir süre kalmadığı için 8 Ağustos’ta Türkiye’ye döndükten sonra teslim olması ağır basıyor” dedi. Normal programa göre Tümamiral Ertuğrul’un 2 Temmuz’da Karaçi/Pakistan’da sancak gemisinde düzenlenecek basın toplantısına katılacağı da belirtiliyor.