Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman"ın soru önergesine verdiği yanıt, domuz gribi belirtisi nedeniyle yaklaşık 7 milyon kişinin hastanelere başvurduğunu ve domuz gribinden ölüm sayısının 656 olduğunu ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman"ın domuz gribi vakalarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Pandemi süresince yaklaşık 7 milyon kişinin hastalık belirtisi ile hastanelere başvurduğunu bildiren Bakan Akdağ, Pandemik H1N1"den dolayı, laboratuar teyidi yapılmış ölüm sayısını ise 656 olarak açıkladı. Salgın öncesi öngörülerin, planlama amacına yönelik olarak ve farklı ihtimallere göre yapıldığını belirten Bakan Akdağ, “Pandemi süresince tespit edilen ölümlerin sayısı, Bakanlığımızca aşılanması istenen risk gruplarının aşılanmış olması halinde beklenen ölümlerden fazladır. Aşının üretilememesi veya temin edilememesi ve hastalık şiddetinin yüksek olması durumu için yapılan tahminlerden daha düşüktür. Yapılan tüm müdahalelere rağmen gerçekleşen ölüm sayısı beklenen düzeydedir” dedi.

“6 MİLYON DOZ AŞI İÇİN ÖDEME YAPTIK”

Bakanlığı tarafından, 3 üreticiden toplam 43 milyon doza kadar Pandemik A gribi aşısı temini için ön bağlantı yapıldığını kaydeden Akdağ şu bilgileri verdi:

“Bu ön bağlantı çerçevesinde ülkemize toplam 11 milyon doz aşı getirilmiştir. Kullanılmayan 5 milyon doz aşı ihtiyaç duyulan diğer aşı ve ilaçlarla değiştirilmiştir. Sonuç itibariyle 3 milyonu kullanılan, 3 milyonu ise stoklanan 6 milyon aşı için ödeme yapılmıştır. Stoklanan aşılar, yeni bir virüsle pandemi gündeme geldiğinde cüzi bir bedelle yeni aşıyla değiştirilebilecektir. Bu durum bir salgın durumunda gerekli aşıya ülkemizin öncelikli olarak ulaşmasını sağlayacaktır. Alınan aşıların birim maliyetleri 4.74-6 avro arasındadır. Benzer gelişmişlik düzeyine sahip ülkelere kıyasla uygun fiyatla temin edilmiştir. Kullanılmayan aşı bulunmamaktadır.”

Bakan Akdağ, hayatını kaybedenler arasında domuz gribi aşısı yaptıran kimse bulunmadığını da belirterek “Bu durum aşının ölüm riskine karşı koruyuculuğuna dair önemli bir göstergedir” dedi.