9 köyden 7’sindeki arsenik oranları normal seviyesine dönerken, bir köye komşu köyün şebekesinden yeni hat döşenirken, bir diğer köye arıtma tesisi kurulacağı öğrenildi.
Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Gözkaya ve Boğaziçi köylerinin içme sularında Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince aylık olarak rutin yapılan tahlillerde, standartların üzerinde arsenik çıkmıştı. İçme ve kullanma sularındaki arsenik miktarının alt limit değerinin yönetmelik gereği litrede en fazla 10 mikrogram olması gerekirken, iki köyde bu rakamın 70- 80 mikrograma kadar yükseldiği tespit edilmişti. Diğer 7 köyde ise ilk yapılan testlerde bu seviyenin 30-40 mikrogram çıktığı öğrenildi. 
Yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen içme sularının arsenikli olduğunu inanmayan köylüler Valiliğin ‘Kullanmayın’ uyarısını bile aldırış etmemiş normal çeşme sularını kullanmaya devam etmişlerdi.
‘7 KÖYÜN SUYUNDA SORUN YOK’
İçme sularında arsenik rastlanan 9 köyün su depolarından alınan ikinci ve üçüncü örneklerde yapılan incelemede ilk seferde arsenik miktarı yüksek çıkan Gözkaya ve Boğaziçi köylerin aksine bu sefer Sobuca ve Çulhalar köylerinde arsenik miktarı yüksek çıktı. Yapılan dördüncü testte durum değişmeyince Bağcılar, Kızılkaya, Ersekler, Dedeköy, Tekeli, Gözkaya ve Boğaziçi köylerinde durum normale dönerken bu seferde Sobuca ve Çulhalar’da önlemler artırıldı. İçme sularının arsenikli olduğunu inanmayan Sobucalı vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için Özel İdare Şahinciler Köyünden bir kilometrelik yeni bir hat döşeyerek köyün içme ve kullanma suyu sorununu çözdü. Çulhalar’da ise sorun köye kurulacak arıtma tesisiyle çözüleceği öğrenildi.
‘PINAR SULARI DEPOLARA KARIŞTIRILMIYOR’
Normal şartlarda bütün sularda arseniğe rastlandığını dikkat çeken Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, 9 Köyün sularında arseniğe rastlanmasının ardından depolardan ve pınarlardan defalarca numuneler alınıp testler yapıldığını söyledi. Yapılan testlerde kuyu sularında pek soruna rastlamadıklarını fakat pınarlardan gelen sularda arseniğe rastlandığını kaydeden Aktemur, “Koçarlı’nın birçok köyü var. Diğer köylerde rastlamadığımız arsenik sorununun sadece bu köylerde ortaya çıkmasını araştırdık. Ve sonuç olarak bu köylerin su depolarına gelen suların daha çok pınarlardan tedarik edildiğini tespit ettik. Ve hemen pınar sularının depolara girmesini engelledik. Bu uygulamanın ardından alınan numunelerde sudaki arsenik oranı normal seviyelerde çıkmaya başladı. İlk testte yüksek arseniğe rastlanan Gözkaya köyünün artezyeninin dibini temizlettik. Ve burası da normale döndü. Sobuca Köyüne Şahincilerden yeni bir hat döşeyerek köyün ihtiyacı olan suyu Şahincilerden tedarik ediyoruz. Çulhalara ise önümüzdeki günlerde arıtma tesisi kurarak buradaki sorunu da çözüme kavuşturacağız” dedi.
‘ÖLÇÜMLER SÜRECEK’
Arseniğin uzun süre vücuda alınmasıyla sağlık sorunları yaşandığını dikkat çeken Halil İbrahim Aktemur, “Normalde her suda arseniğe rastlamak mümkün. Sudaki arsenik miktarı mevsimsel şartlara yükselip düşebiliyor. Bu oran aylık değerlerin toplanıp yıllık ortalaması alınarak belirlenebiliyor. İlimizde zaten bütün köylerimizin içme sularından aylık rutin olarak numuneler alınıp ölçümler yapılıyordu. Bundan sonrada bu ölçümlere devam edilecek. Fakat Koçarlı’daki 9 köyümüzün durumları önümüzdeki bir yıl içinde daha detaylı ve ayrıntılı incelenecek. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Biz vatandaşımızın sağlığını tehlikeye atacak her türlü duruma karşı tedarikliyiz” dedi.