Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ''Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (GİOSB) tamamlanmasıyla yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır'' dedi.

Zeytinoğlu, KSO'da düzenlediği basın toplantısında, Kandıra'da üretilen tarımsal ürünlerin işlenerek piyasaya arz edilmesi amacıyla kurulması planlanan Kandıra GİOSB hakkında bilgi verdi.

KSO'da 1989'dan beri görev yaptığını anımsatan Zeytinoğlu, eski yönetim kurulu başkanlarından Şahabettin Bilgisu döneminden beri Kandıra'ya Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının gündemde olduğunu ancak yer bulunamadığını ve düşüncenin bir türlü gerçekleşmediğini ifade etti.

Özellikle yol sorunu ve müteşebbis olabilecek kişileri bulma sıkıntısının bu düşüncenin gerçekleşmesi önündeki temel engeller olarak gördüğünü dile getiren Zeytinoğlu, çalışmaların belirli noktasında da siyaseten bölgede OSB kurulmasına karşı çıkan görüşlerin olduğunu kaydetti.

''Geçtiğimiz dönem Çevre ve Orman Bakanımız Osman Pepe'nin net bir şekilde 'Biz burada bir OSB yapılmasını istemiyoruz. Burası turizm alanı olmalı' yönünde görüşleri vardı'' diyen Zeytinoğlu, bu görüşe saygı duyduklarını ve o dönem gelen talepleri geri çevirdiklerini söyledi.

Son dönemde ise Kocaeli'de OSB sayısı ve taleplerin artmasının, İstanbul'un sanayiden cayarak bu bölgeye yönelmesinin kendilerini farklı düşünceye ittiğini dile getiren Zeytinoğlu, Kandıra GİOSB'un kuruluş aşaması hakkında şöyle konuştu:

''Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında hazırladığı 1/50 bin ölçekli haritada, Kocaeli Çevre Düzeni Planında burayı 'tarım dışı' olarak planlamış. Hatta o dönemde bu alan 'Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi' olarak belirlenmiş. Tarım İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, söz konusu bölge, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazilerinin dışında kalan 'marjinal tarım arazileri' olarak belirtilmiş olup, bu alanlar için planlamaya esas çalışmaların yapılabileceği görüşü verilmiştir. Daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın talebiyle 2 Temmuz 2009'da Kocaeli Valiliği'nde çeşitli kamu kurumunun temsilcilerinden oluşan 28 kişilik OSB yer seçim komisyonu toplanıp Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na tespit edilen yeri sunmuştur. Jeolojik etüt, ÇED ve 1/1000'lik hali hazır haritaların tamamlanması sonucunda Bakanlık yer seçimini kesinleştirmiştir. Katılımcı kurumların oluşturduğu Kuruluş Protokolü 6 Mayıs 2010'da imzalanıp, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının onayı ile yürürlüğe girerek, Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği hayata geçirilmiştir.''

Zeytinoğlu, çalışmalar kapsamında kıymet takdir komisyonunun oluşturulduğunu, metrekaresi en düşük 25 kuruş, en yüksek ise 12,10 liradan alım satım yapılan bölge için komisyonun 4 ile 9 lira arasında kamulaştırma bedeli belirlediğini bildirdi.

Kamulaştırma çalışmalarının 25 gün önce başlatıldığını ifade eden Zeytinoğlu, yaklaşık 30 bin TL ödeyerek 50 parselin varisleriyle anlaştıklarını söyledi.

Ayhan Zeytinoğlu, ''tarım arazisi'' olduğu yönünde çeşitli tartışmanın yaşandığı bölge için de ''Ceza İnfaz Kurumlarının bulunduğu bölgede, ince bir toprak tabakası üzerinde 200 hektarlık kayaç bir alanı kapsıyor'' dedi.

Zeytinoğlu, gelecek yıl içinde temelini atmayı planladıkları Kandıra GİOSB hakkında da şunları söyledi:

''Şu an itibariyle 62 firma buradan yer talep etti ve aidatlarını ödemeye başladı. Bu firmaların 29'u Kocaeli, 31'i İstanbul, Bursa ve Gaziantep'den. İkinci etaba kalan firmaların sayısı ise 22. Bu firmalardan da 17'si Kocaeli, 1'i Düzce, 4'ü de İstanbul'dan. Bölgede Gıda İhtisas OSB'ye sıcak bakmamızın temelinde Kandıra'nın, Kocaeli'ye yakışmayacak tarımsal yapıda olması vardır. Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile birlikte bölgenin çehresi değişecektir. Bölgenin tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesi gibi bir hedefimiz var. Bölgede yatırımlar genel olarak, süt ürünleri, et ürünleri, yaş ve kuru sebze-meyve, çikolata, şekerleme, unlu mamuller, kuruyemiş, bakliyat, cips ve hazır yemek kategorilerinde toplanmıştır. Bu proje, Kandıra'dan İzmit ve İstanbul gibi metropollere gerçekleşen göçü tersine çevirebilecektir.

Kandıra GİOSB'un tamamlanmasıyla yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. İstihdamın yüzde 70'ine yakınının bölgeden sağlanması düşünülmektedir. GİOSB'un bölge üzerindeki en büyük etkisi ise fabrikaların ihtiyaç duyacağı ham madde temininde gerçekleşecektir. Yapılan çalışmalarda bölgede faaliyete geçecek firmaların ihtiyaç duyacakları ham maddenin yaklaşık yüzde 60'ının bölgeden temin edilmesi düşünülmektedir. Kandıra GİOSB'ye yıllık yaklaşık 854 bin ton ham madde girecek, işlenecek ve piyasaya arz edilecektir. Bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan ciddi bir canlılık gelecektir. Ülke ekonomisi açısından da gerek yaratılacak istihdam gerekse katma değer açısından büyük katkıları olacaktır.''

Toplantıda, Kandıra GİOSB Müdürü Hamit Eroğlu ise bölgede kamulaştırma sırasında yaşanabilecek sıkıntılar ve izlenecek hukuki süreç hakkında bilgi verdi.

A.A.