Dünya turizminde en büyük paya sahip olması beklenen yaşlı turistte Türkiye zirveyi zorluyor. Yılda 35 milyon turist çekerek dünyada 6'ncı sıraya yerleşen Türkiye, 65+ (65 ve üstü) yaşta da lider oldu. 2010'da 1.8 milyon olan 65 yaş üstü hasta ve yaşlı turist sayısı 2013'de 4.2 milyona kadar çıktı. Bu rakamın 420 binini tedavi amaçlı gelen turistler oluşturdu. 15-60 gün arası konaklama yapan yaşlı turistler geçen yıl Türkiye'ye 4.8 milyar dolar bıraktı. 

DÜNYA KENDİNİ YAŞLILARA HAZIRLIYOR 
Uzmanlara göre, dünya ekonomik ve sosyal alanda etkili olacak demografik bir dönüşümün içinde. 2010'da dünyada 525 milyon olan 65+ yaş nüfusunun 2050'de 1.5 milyara yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de 65+ nüfus 8.6 milyon. 2050'de bu rakam 25 milyonu aşacak. Yaşlanan dünya, turizmdeki dengeleri şimdiden değiştiriyor. Sektör, gelecekte turizm potansiyelinin yüzde 40'ını elinde tutacak olan yaşlılar için hazırlık içinde. Türkiye ise son dönemde sağlık turizmini de eklediği yaşlılık ekonomisinde büyüyor. Tedavinin yanı sıra deniz ve kültür turizmine de hitap eden Türkiye, 2013'te 4.2 milyon ile 65+ yaş turiste rekor kırdı. 

'Katma değerli turizme geçiyoruz'
Dünya turizminin kendini geleceğin yaşlı turistlerine göre dizayn etmeye başladığını belirten Prof. Dr. Emine Özmete, "Bu Türkiye turizmi içinde 50 yıllık bir perspektif sunuyor. 65+ yaş turist, sadece kültür veya deniz turizmini kapsamıyor. Yaşlı turistler için Sağlık ve Turizm Bakanlıkları ortak proje geliştirmelidir. Özellikle Avrupa'nın yaşlı turist nüfusuyla Türkiye'nin sağlık ve turizm hizmetlerini entegre ettiğimizde gerçek anlamda bir katma değer yaratmış olabiliriz" dedi. Özmete, Türkiye'nin yaşlı turist çekmedeki başarısının dünyada tartışmaya başlandığını söyledi.

Bakanlık 12 ay için özel proje yürütüyor
Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü de yaşlı turist konusunda bir çalışma başlattı. Otel temsilcileri ve Avrupalı tur operatörleriyle birlikte ortak yürütülen projeyle turizmin 12 aya yayılması da gündemde. Aralık ayına kadar hava şartlarının ılıman seyrettiği Türkiye'nin güney bölgelerinde yaşlı turistlerin sayısı şimdiden artmaya başladı.