Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Mergenli Köyü'nde 8'i kadın, 15'i çocuk toplam 63 kaçak göçmen ile 3 Türk vatandaşı yakalandı. Operasyon sırasında bazı göçmenlerin kaçtığı, onların da bulunması için çalışma yapıldığı öğrenildi. Faysal isimli İran uyruklu mülteci, 2 gün önce buraya bırakıldıklarını ve gemi ile İtalya'ya gideceklerini söyledi. Akşam saatlerinde, mültecilerin bulunduğu koy yakınlarında demirleyen bir gemiyle ilgili de inceleme başlatıldı.
 
Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Mergenli Köyü'nde akşam saatlerinde gruplar halinde yabancı uyruklu vatandaşları gören köylüler muhtar ve jandarmaya haber verdi. Köy muhtarı ile bazı köylüler Mergenli Köyü sınırları içinde yer alan Aşı Koyu'na gidince çok sayıda kaçak göçmenle karşılaştı. Muhtar kendi aracı ile göçmenlerin bir kısmını köye getirirken, bazıları da bu sırada ormanlık alana kaçtı.
 
Jandarma ekiplerinin köye gelmesi ile tarlalara, evlerin arasına saklanan ve bazı evlere sığınan yaklaşık 53 kişi ile Aşı Koyu'nda bulunan 10 kişi yakalandı. Göçmenlerin Burma, Filistin, Afganistan, İran ve Irak'ın Kerkük bölgesinden olduğu öğrenilirken, göçmenler arasında 8 kadın ve 15 çocuk da bulunuyor. Göçmenlerle birlikte 3 Türk vatandaşının da gözaltına alındığı öğrenildi.
 
"İTALYA'YA GİDECEKTİK"
 
İranlı olduğunu öğrenilen Faysal isimli göçmen, "Gemi ile İtalya'ya gidecektik, 2 gün önce bizi buraya bıraktılar" dedi. İranlı mülteci, "Nerede olduğunuzu biliyor musunuz?" sorusuna "İzmir" diye yanıt verdi. 2 gündür ormanlık alanda aç ve susuz olan mültecilere köylüler yardım etti. Köylülerin verdiği yiyecek ve içecekleri tüketen mülteciler, ardından Jandarma tarafından minibüslerle İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı'na getirildi. Daha sonra sağlık kontrolünden geçirilen mültecilerin sınır dışı işlemlerinin başlatıldığı öğrenildi. Kaçtığı belirtilen mültecilerle ilgili de arama çalışmaları devam ediyor.
 
KOYA YANAŞAN GEMİ İLE İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI
 
Bu arada göçmenlerin yakalandığı saatlerde Aşı Koyu'na bir geminin yanaştığı ihbarı geldi. Aşı Koyu'na giden Jandarma ekipleri geminin koyun yanında bulunan bir bölgeye demirlediğini tespit etti ve olayı Sahil Güvenlik'e bildirdi. Gemi ile ilgili inceleme başlatıldı.
 
Göçmenlerden ilk grubu köy kahvesine getirerek çay ve yemek veren Mergenli Köyü Muhtarı Osman Kaya ilk kez bu kadar mülteci ile karşılaştığını belirterek, "Köylülerimizden bazıları gündüz saatlerinde mültecileri görünce şüphelenmişler ve bize haber verdiler. Biz de jandarmaya haber verdik ve mültecilerin görüldüğü yere gittik. Bazıları bizi görünce kaçtı, bazıları ise bize sığındı. Kendilerine yardım ettik" dedi.
 
İHBAR YAĞIYOR
 
Bu arada 1 gece önce Dalaman'ın ardından Ortaca'da yakalanan kaçak göçmenler kafalarda soru işareti bıraktı. Yetkililer iki olay arasında herhangi bir bağın olup olmadığını araştırırken, Muğla'nın çeşitli ilçelerinden de çok sayıda kaçak göçmen ihbarının da geldiği öğrenildi.