Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı ve Akyeniköy Beldesinin girişimleri neticesinde Akyeniköy’de ikamet eden 81 yaşındaki 3 çocuk babası Kore Gazisi Denizhan Baltutan düzenlenen törenle 62 yıl sonra Gazi madalyasına kavuştu. Akyeniköy Beldesinde düzenlenen törene Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı M. Alper Köseoğlu, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tuncay Akgün, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş ve gaziler ile Denizhan Baltutan’ı ailesi katıldı. Törende ilk olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş, Kaymakam Emiroğlu’na gazi yazılı rozet taktı.
Ardından konuşan Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci 24 Kasım 1950 yılında Türkiye’nin BM kararı ile Kore savaşına birlik gönderdiğini ve 5090 kişi olarak katılan savaşta Türk askerinin kahramanlık göstererek savaşta etkin rol oynadığını ve daha sonra ülkeye geri döndüğünü söylerken “Bu savaşa 15 ay katılan ve orada görev yapan Denizhan Baltutan gazimiz beldemizde yaşamaktadır. Gazimi 62 yıl önceki savaştan dolayı çeşitli haklarını almış fakat madalyasını alamamıştır. Bize bu konuda katkı ve destek veren Kaymakamlığımıza, Valiliğimize, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş ise Türk askerinin Kore’de ve Kıbrıs Barış Harekâtında kahramanlıklarını dünyaya gösterdiğini söylerken “Bu kahramanlıkla şefkati de birlikte kucaklamış her ikisini de birleştirmesini bilmişlerdir. Bunlardan birisini de Biraz sonra madalyasını Kaymakamımız tarafından alacak olan Kore Gazimi Denizhan Baltutan’dır. Kahramanlık diğer bir yönüyle fazilettir. Hele bu kahramanlık şefkat ile birleşirse fazilet diğer bir deyimle erdem insanı sevimli kıldığı gibi öldükten sonra da anılmaya değer kılar. İçimizden hiç çıkmayacak öyle kahramanlarımız var ki Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları gibi… Kahramanlar milletleri de saygın kılar. İşte bu milletlerin başında Türkiye Cumhuriyeti gelir. Fertlerimizin de işte karşınızda gördüğünüz gazilerimiz gelir biz de sizlere bu saygınlığı kazandırabildiysek ne mutlu bizlere” diyerek her zaman hizmete hazır olduklarını belirtti.
“KAHRAMAN BİR MİLLETİZ”
Ardından konuşan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu “Kahraman bir millet olduğumuzun göstergelerinden biri de bugünkü bu tablodur” diyerek sözlerine başlarken “Bizler gerçekten millet olarak kahraman bir milletiz. Anadolu’ya Malazgirt ile girdik. Ondan sonra hep bu ülkenin insanları için ecdatlarımız savaştılar. Bu ülke kendi bağrından bir evlat çıkarttı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü çıkarttı, Onların soyundan geliyoruz. Bu ülke sadece kendi topraklarında değil, Dünyanın barışını tesis edebilmek için sizleri atalarımızı büyüklerimizi Kore’ye gönderdi. Orada barışı tesisi etmek için sizler mücadele ettiniz. Kıbrıs’a gönderdi oradaki soydaşlarımızı güvenliği için yaşam hakları için savaştınız. Bizim Milletimizin ruhunda vardır, klasik söz gibi gelir ama çok manalı bir sözdür, Ölürsem Şehit Kalırsam Gazi; bu söz hepimizin damarlarında var. Sizler bizlere yaşadığınız sürece bizlere en güzel kanıtı olarak kalacaksınız.” Dedi ve Tüm Gazilere verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Kaymakam Emiroğlu, Kore Gazisi Denizhan Baltutan’a Gazi Madalyasını takarken, Garnizon Komutanı Köseoğlu ile İlçe Jandarma Komutanı Akgün Baltutan’a Gazi Rozetlerini takarken, Belediye Başkanı Deveci ise Gazilik Belgesini verdi. İlçe Protokolü törende Kore Gazisi Denizhan Baltutan’ın elini öperek, kutladılar.
KORE GEZİSİNE KATILACAK”
Kore Gazisi Denizhan Baltutan Güney Kore Devletinin daveti üzerine 10 günlük bir gezi için de Kore’ye gideceği ve Aydın’da ilk kez bir Kore Gazisinin bu geziye katılacağı bildirilirken
Törenin ardından duygularını gazetecilerle paylaşan Kore Gazisi Denizhan Baltutan “Çok gurur duyuyorum, Hepinizle gurur duyuyorum. Ülkemiz devletimiz hayırlı olsun. 10 günlük geziye gideceğim. Orada şehit arkadaşlarım var. Onları ziyaret edeceğim. Kendime de güveniyorum ve onları ziyaret edeceğim.”dedi. Törenin İlçe Protokolü ile gaziler hatıra fotoğrafı çektirdi.

20120111ay506508_03.jpg