Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul’da depreme dayanıksız 600 bin bina için tek çözümün dönüşüm olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Çanakkale’de meydana gelen şiddetli deprem beklenen büyük İstanbul depremini ve buna bağlı olarak deprem riski altındaki binaları yeniden akıllara getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk lisanslandırdığı kuruluş olan Tektaş Kentsel Dönüşüm ’ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya’ya göre İstanbul Depreminde hasar görmesi öngörülen 600 bin bina var. Bu binaların güvenli binalar olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor.

25 BİN BİNA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDEN YARARLANDI

Çatalkaya, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili şunları söyledi: “6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu Mayıs 2012’ de yürürlüğe girdiğinden bu yana İstanbul’ da vatandaş talebi ile bu kanundan 25 bin bina yararlandı. Talep ise giderek artıyor. En çok talep Kadıköy, Şişli, Maltepe, Beşiktaş, Kartal, Bakırköy, Kağıthane ve Bayrampaşa ilçelerinden geliyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu ile vatandaşlar bürokrasiyi beklemeden kendi binalarını yeniden inşa edebiliyor. Kentsel Dönüşüm kanunundan bir binanın yararlanabilmesi için bina mülk sahiplerinden 1 kişinin Bakanlık yetkili kuruluşundan birine başvuruda bulunması yeterli.”

Hakan Çatalkaya, “Başvurudan sonra binanız için devlet teşvikli çok uygun faiz oranları ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir, kira – taşınma yardımı alabilir, tüm belediye, noter harçlarından muaf olup, KDV indirimlerinden yararlanmaya hak kazanırsınız. En önemli avantajı ise binanızda 2/3 çoğunluk kararı ile müteahhidinizi siz seçebilir, yeni binanız için tüm kararları alabilirsiniz” şeklinde konuştu.