Ancak 24 kişi rehin alınınca 7 SAT komandosu devreye girdi. Üzerine bomba bağlayan hain, butona basamadan etkisiz hale getirildi. 11 saatlik kabus, 1 dakikada bitti.

Tüm Türkiye nefesini tuttu, kaçırılan deniz otobüsünü izlemeye koyuldu! 11 saat süren dehşet, SAT komandolarının 1 dakikalık müdahalesiyle son buldu. Kocaeli-Karamürsel seferini yapan Kartepe adlı deniz otobüsünü kaçıran kişi, terör örgütü PKK'nın askeri kanadı Halk Savunma Güçleri'ne (HPG) bağlı 27 yaşındaki Mensur Güzel'di.

Aslında Güzel'in hedefinde 150 yolculu Karamürsel feribotu vardı. Ancak 2 dakikayla feribotu kaçırdı. Hedef değiştirdi ve ev arkadaşı Mehmet Barış Altun adına düzenlenmiş kentkartla Kartepe'ye bindi.

HAYALET BOTLA YANAŞTILAR
Bir sırt çantası vardı. Hiçbir kontrolden geçmedi. Deniz otobüsünde ise 18 yolcu, 4 mürettebat ve 2 stajyer bulunuyordu. Kartepe, dün 17.45'te Kocaeli İskelesi'nden ayrıldı. Kısa bir süre sonra Güzel, "5 kişiyiz, üzerimizde bomba var" diyerek kaptan köşküne çıktı. Yolcu ve mürettebatın cep telefonlarını topladı. Haber yetkililere iletildi. 

Hemen SAT komandoları devreye girdi. Rota değiştiren Kartepe ise yakıtı bitince Silivri açıklarında demirledi. Bu sırada polis, MOBESE'leri inceleyip teröristin kimliğini tespit etti. Telefonunu saklayan bazı yolculara Güzel'in fotoğrafı gönderildi. Yolcular, haini teşhis etti! Ardından kaptan Cumhur Tuncer'in cep telefonundan teröristi ikna yoluna gidildi. Fakat ikna sonuç vermeyince 7 sualtı taarruz (SAT) komandosu, iki zodyakla Kartepe'ye yanaştı.

Komandoların botu, radara yakalanmayan hayalet bottu! Zodyaklar, kıç kısmına yanaştı. Komandoları, Kartepe'de teknisyen Egemen Erdoğan bekliyordu. Arka kapıdan giren SAT komandolarından 4'ü yolcu kılığında salonda kaldı ve güvenlik için tertibat aldı. Diğer 3 komando kaptan köşküne çıktı. Kapı şifreliydi ama şifre teknisyenden alınmıştı. Bir SAT komandosu, şifreyle açtığı kapıdan içeriye büyük ses ve ışık çıkaran şok bombası attı. Hemen ardından içeriye dalan iki SAT komandosu, Güzel'i vücuduna bağladığı bombayı patlatamadan vurdu. 6 el silah sesi duyuldu. Terörist öldü. Tüm operasyon sadece 1 dakika sürdü...

SAHTE KİMLİK KULLANDI
Diyarbakır Kulp'ta doğan Mensur Güzel, 2008'de askerlik yaptığı Ankara 4. Mekanize Tugayı'ndan firar edip HPG'ye katıldı. PKK kamplarında bomba eğitimi aldı. Sonra da Kocaeli'de örgütün gençlik sorumlusu oldu. "Emrah Kaplan" adlı sahte kimlik kullanıyordu. Amacı, ses getirecek eylem yapmaktı.

YORGUN VE UYKUSUZDU
SAT'ın operasyonunda "Yor ve dikkat dağıt" taktiği etkili oldu. Uzmanlar, cep telefonundan iletişim kurdukları kaptana talimat verdi. Kaptan, "Deniz dalgalı, açılmaylım" diyerek oyalamaya gitti. Bu sırada zik zak çizerek yakıtı bitirdi. Hain, gece boyu uyumadı, sabaha karşı en yorgun olduğu anda operasyon yapıldı.

ÇAYLAR TERÖRİSTTEN
İşte Kartepe'deki rehinelerin anlattıkları:
* Sinan Memigüven: Terörist, söylediklerine uymazsak çok kötü şeyler yapacağını söyledi. Ama bir ara çay servisi bile yaptırdı.
* Ceyhun Tezer: Yardım için gittiğim Van'dan dönüyordum. Polis, telefonuma teröristin resmini gönderdi. Kimliğini teyit ettim. Haberleri feribottaki TV'den izledik.

KAVANOZDA ÇİVİLİ BOMBA
Öldürülen terörist Mensur Güzel'in üzerinde 3 adet, 450 gr A4 patlayıcı bulundu. Güzel'in üzerinde ayrıca 5 adet boş şişe vardı. Bir kısmı içinde çiviler bulunan kavanoza yerleştirilen bombanın, bir butona bağlı olduğu ve Güzel'in bu butona basamadan öldürüdüğü öğrenildi. Öte yandan Güzel'in Kocaeli'deki evine de baskın yapıldı. Ev arkadaşı olan Mehmet Barış Altun da gözaltına alındı.

CEHENNEM KOMANDOLARI
SAT komandoları, üstün yetenekli askerlerden seçiliyor. Hepsi özel dalış, harekat, denizaltı eğitimi, atıcılık, imha, yakın dövüş, paraşüt, helikopter, ilkyardım ve hayatı idame eğitimi alıyor.

İŞTE AN BE AN OPERASYON
* 17.45: Kartepe, 18 yolcu, 4 mürettebat ve 2 stajyerle hareket etti.
* 17.50: Silahlı biri, "5 kişiyiz üzerimizde bomba var" diye bağırdı.
* 17.51: Kaptan yardımcısı "Deniz otobüsü kaçırıldı" ihbarını yaptı.
* 17.55: Yolcuların ve mürettebatın cep telefonlarını toplayan silahlı kişi, 155 Polis İmdat'ı aradı. Müdahale halinde üzerindeki bombayı patlatacağı tehdidinde bulundu.
* 18.00: Polis alarma geçti.
* 18.10: Denizden ve havadan takip başladı.
* 19.30: Bir haber kanalına bağlanan Kaptan Cumhur Tuncer geminin kaçırıldığını teyid etti. "Teröristin üzerinde patlayıcı var" dedi.
* 19.40: Deniz otobüsünün bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı'ya gitme ihtimaline karşı adada da alarm verildi.
* 19.50: Kartepe, Büyükada'ya doğru geldi. Kaptan, yakıt ikmali istedi. Ancak kabul edilmedi.
* 21.00: Terörist, geminin uydudan takibini önlemek için GPS cihazını söktü.
* 23.15: Yakıtı biten gemi, Selimpaşa açıklarında demirledi.
* 00.00: İstanbul Emniyeti ve Vali Hüseyin Avni Mutlu, kriz masasından an be an takipteydi.
* 03.00: Bir rehine krizi uzmanı, kaptanın telefonundan teröristi ikna etmeye çalıştı. Ama olmadı.
* 05.00: Terörist, içeridekilere tehditle can yelekleri giydirdi. Yolçu katı hareketlendi.
* 05.35: Operasyon kararı alındı.
* 05.45: Komandolar gemiye çıktı.
* 05.52: SAT'lar şifreyle açtıkları kaptan köşküne daldı.
* 05.53: Telsizden "Temiz" denildi... TAKVİM