Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı davanın ilk duruşması, salonunun daha geniş olması yüzünden Bakırköy 34. Asliye Ceza Mahkemesi salonunda görülüyor. Duruşmaya, 6'sı tutuklu olan sanıkların bir kısmı katıldı.

Sanıkların kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, sesli ve görüntülü kayıt yapılıyor.

Bu arada, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Uluslararası Af Örgütü, insan hakları kuruluşlarının temsilcileri ve Engin Çeber'in babası Ali Tekin, ablası Şerife Çeber de duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

Bir grup da Çeber ailesine destek için adliye önünde toplandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008'de, yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce, arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından olayda sorumluluğu bulunduğu öne sürülen 39 infaz koruma memuru, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma ile bir doktor hakkında dava açılmıştı.

Davanın iddianamesinde, Çeber'in gerek gözaltına alınırken, gerekse cezaevinde görevlilere direndiği ve kötü muamele gördüğü öne sürülerek, sanıkların, ''işkence'', ''kötü muamele'', ''kasten yaralama'', ''görevi kötüye kullanmak'', ''görevi ihmal'' ve ''kamu görevlisinin suçu bildirmemesi'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

SABAH