Yasaya muhalefet edenlerin başında gelen Avrupa Demokratik ve Sosyal Topluluğu (RDSE) senatörü Jacques Mézard, Merkez Grup’tan Nathalie Goulet, Sosyalist Partili (PS) Anayasa Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur ve aynı zamanda Senato Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkanı da olan Halk İçin Birlik Hareketi (UMP) üyesi Gerard Larcher yasanın Konsey’e götürülmesi için imza toplamaya başladı. Yeşiller Partisi’nin de destek vermesi bekleniyor. Senato’da 16 sandalyeye sahip RDSE senatörleri Jacques Mezard, Nicolas Alfonsi, Jean Michel Baylet, Alain Bertrand ve Pierre Yves Collombat, yasaya Genel Kurul’da da şiddetle muhalefet etmişlerdi. Bu 5 isim imza çalışmasının da başında bulunuyor. Hükümetin tüm baskılarına rağmen, iktidardaki UMP’den Jacques Myard, Eric Straumann ve Jean-Philippe Maurer de yasayı Anayasa Konseyi’ne taşıyacaklarını açıkladı. Myard, “Sorun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerden ibaret değildir. Bizim sorunumuz, tarihe müdahale eden, onu Sovyetleştiren bu yasanın anayasal hak olan ifade özgürlüğüne dokunmasıdır” dedi. Son seçimlerde çoğunluğu ele geçiren 130 sandalyeli PS grubu içinde çalışmayı destekleyen en önemli isim, Anayasa Komisyonu’nda, inkâr yasasının Anayasa’ya aykırı olduğu kararını aldıran Komisyon Başkanı Jean-Pierre Sueur. Sueur, Hürriyet’e “Henüz her şey bitmedi. Anayasa Konseyi aşaması var. Ne yapılabileceğine bakıyoruz” dedi. Sueur’ün yanısıra, PS Senato Grubu’ndan Bariza Kiari, Gaetan Gorce, Roland Ries, Catherine Tasca’nın da teklife imza vereceği öğrenildi.

Süreçteki tek güç

Bu 15 günlük süreçte yasanın önünü kesebilecek tek güç, metne Anayasaya uygunluk yönünden bir inceleme yapma ihtimali bulunan Anayasa Konseyi’nin olası olumsuz görüşü. Bir yasanın Anayasa Konseyi’nin gündemine gelebilmesi için Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da Ulusal Meclis Başkanı’nın bu doğrultuda başvuru yapması gerekiyor. Bu konumdaki kişilerden herhangi biri böyle bir başvuruda bulunmazsa, geriye son seçenek olarak, Ulusal Meclis ya da Fransa Senatosu’ndan 60 üyenin imzaladığı bir itiraz metniyle yasayı Anayasa Konseyi’ne götürmek kalıyor. Senatör ya da milletvekillerinin 60 imzayı bulması için Senato onayının ardından 11 günlük anayasal süreleri bulunuyor. 
9 seçilmiş üyeden oluşan Anayasa Konseyi, Fransız devlet sistemine özgü bir kurum. Konsey, tüm yargı kurumları hiyerarşisinin en üst kurumu olarak kabul edilmediği gibi, bir mahkeme olarak da görülmüyor. 9 üyesi Cumhurbaşkanlığı, Senato ve Ulusal Meclis tarafından belirlenen Konsey’de hâlâ hayatta olan eski cumhurbaşkanları da bulunuyor. Bugünkü Anayasa Konseyi’nde eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac ve Valérie Giscard d’Estaing da yeraldığı için, Konsey’in 11 üyesi var. Anayasa Konseyi, kendisine gönderilen yasa tasarılarını sadece Anayasa’ya uygunluk yönünden inceliyor ve bir karara varıyor. Konsey eğer Anayasa’ya aykırı bulursa tasarı yasalaşamıyor. Konsey’in başkanlığını, Fransa’nın eski Ulusal Meclis başkanlarından Jean-Louis Debré yapıyor.
hürriyet