A.A

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'nin batı bölümlerinde trafik akışını büyük ölçüde rahatlatması öngörülen 6 yeni otoyol projesi için kolları sıvadı.


Karayolları Genel Müdürlüğü 6 yeni otoyol projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bu projelerden 4'ünün gelecek yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yap-işlet-devret yöntemiyle inşa edilecek yeni otoyolların yapım ihalesinde firmaların işletme süresi ya da uygulanacak geçiş ücretleri bakımından yarıştırılması hedefleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı, yeni otoyolların 4'ünün özellikle ülkenin batısında yapımını öngörüyor. Otoyolların 3'ünün buluşma noktası ise Türkiye'nin önemli ihracat noktalarından birisi olan İzmir'e bağlanması planlandı. 3 otoyol projesinin içinde İstanbul'a üçüncü bir köprünün, Çanakkale Boğazı'na ise ilk karayolu köprüsünün yapımı bulunuyor. Bir diğer projede ise İzmit Körfezi'nde yeni bir köprü geçişinin sağlanması da yer alıyor.

Buna göre, yeni otoyolların güzergahları şöyle olacak. İlk otoyol projesi Edirne'den başlayacak, Çanakkale Boğazı'nı köprü ile geçecek olan bu otoyol, İzmir'e uzanacak.

İstanbul'dan başlayacak diğer otoyol, İzmit Körfezi'ni köprüyle geçtikten sonra İzmir'e bağlanacak.

Başkent ile İzmir arasında trafik yoğunluğunu ve iki kent arasındaki karayolu ulaşımının uzun sürdüğünü dikkate alan Bakanlık, bu kentler arasında trafik güvenliğini artırmak üzere yeni bir otoyol yapacak.

Diğer otoyol projesi ise ülkenin kuzey batısında yapılacak ve Edirne'ye kadar uzanacak. Ancak, İstanbul Boğazı'na yeni bir köprü yapılmasını da içeren projenin detayları henüz netleştirilmedi.

Projelerin 4'ünün en geç 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Projelerin hayata geçirilebilmesinde finansman için yap-işlet-devret yöntemi uygulanacak. Projelerin ihalesinde, öncelikle otoyolun yapımından sonraki dönemde işletim süresini en az teklif eden firmalar tercih edilecek. Diğer bir alternatif olarak da geçiş ücretlerini en düşük teklif eden firmalar tercih sebebi olacak.