AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un, motorlu taşıtların teknik muayenelerine ilişkin sorusu üzerine Yıldırım, “2 Ekim 2011 itibarıyla 16 milyon 122 bin 666 araç muayenesi gerçekleşmiştir yani toplam motorlu araç sayımızdan daha fazla ve daha ilginç bir rakam veriyorum: Bunlardan 6 milyon 305 bin 454 adedi ilk muayenesinden geçememiştir” dedi.
 
358 bin 437 kamyon trafikten çekildi
 
TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayan Yıldırım, yaşlı araçların trafikten çekilmesi konusunun büyük bir sorun olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
 
“Yıllardan beri vergi borcu nedeniyle, modelinin eski olması nedeniyle taşımacılarımız -bu araçlar, onların, milletin yükünü taşıyacağına- kamyoncularımız bu araçları taşımak zorunda kalmaktadır. Kamyoncularımızı bu yükten kurtarmak için bir yasal düzenleme yaptık. 72 model ve öncesinden başladık. O bitti, şimdi 85 ve öncesine geçtik. Bugüne kadar ne yapmışız? 58 bin 437 tane kamyonu trafikten çekmişiz, 262 milyon 426 bin 77 Türk lirası da hak sahiplerine ödemişiz. Bunun tabii birçok faydası var. Hem piyasada rekabet gücü kaybolmuş, otuz yaşında, kırk yaşında araçları yollardan çekmek, trafik emniyetini arttırmak ve de sahiplerini bu yükten kurtarmaktır. Bu uygulamaya bundan sonra da daha düşük modellerde devam edilecektir.”
 
Tekrar muayeneye çağrılıyor
 
Araç muayenesinde kusursuz, hafif kusur, ağır kusur, emniyetsiz başlıklarında sonuçlar ortaya çıkıyor. İlk muayeneden geçemeyen ağır kusurlu ve emniyetsiz araçlar, kusurların giderdikten sonra tekrar muayeneye çağrılıyor. “Ağır kusur”, aracın tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi, “emniyetsiz” ise aracın can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının, eksikliklerinin tespiti olarak açıklanıyor. Araçların ilk muayeneden geçememe nedenleri arasında, “ruhsat bilgilerinin araçla uyuşmaması, direksiyon ve ilgili sistemlerdeki problemler, fren değerlerinin yerinde olmaması, tüm yürüyen aksam ve lastiklerin yol güvenliği için uygun olmaması” gibi başlıklar yer alıyor.
 
“Kamuya 552 milyon dolar geldi”
 
Araç muayene sistemindeki değişikliği hatırlatan Yıldırım, “Türkiye’nin her tarafında sabit, gezici iki yüzden fazla çok modern, gelişmiş, her türlü teknik altyapıya sahip araç muayene istasyonlarında çok titiz bir şekilde yapılmaktadır. Bu sistemle kamuya 552 milyon dolar, özelleştirmesiyle para gelmiştir. Her yıl da bu işletmelerden, araç muayene istasyonlarından alınan paralardan hazine yüzde 30 pay almaktadır.
 
On yıllık için alınacak pay yaklaşık olarak 10 milyar Türk lirasıdır. 2 Ekim 2011 itibarıyla 16 milyon 122 bin 666 araç muayenesi gerçekleşmiştir yani toplam motorlu araç sayımızdan daha fazla ve daha ilginç bir rakam veriyorum: Bunlardan 6 milyon 305 bin 454 adedi ilk muayenesinden geçememiştir. Sistem çok sağlıklı işlemektedir” dedi.
 
MİLLİYET