İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya; olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra dünya basını da ilgi gösterdi. Duruşmaya tutuklu yargılanan terör örgütü üyesi 'Enver' kod adlı Mehmet Sıraç Keskin ile olayda hayatını kaybeden Deniz Tutum ve Eda Okyay'ın yakınları ile avukatlar katıldı.

8 Nisan 2006 günü yakalandıktan sonra tutuklu olarak yargılanan PKK terör örgütü üyesi Mehmet Sıraç Keskin'e "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemi, 5 kişinin ölümüne 13 kişinin de yaralanmasına neden olduğu ve eylemdeki diğer suçlarından dolayı" 6 kez müebbet, 161 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Olaya adı karışan diğer 5 sanık ise beraat etti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 16 Temmuz 2005 tarihinde bir minibüse bomba koyarak 2'si turist 5 kişinin ölümü ve 8'i turist 13 kişinin yaralanmasına yol açan Mehmet Sıraç Keskin 8 Nisan 2006 tarihinde çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Elazığ'da yakalandıktan sonra Kuşadası'na getirilen ve mahkemeye çıkarılıp tutuklanan terör örgütü üyesi 'Enver' kod adlı Mehmet Sıraç Keskin, mahkemedeki ifadesinde gerçekleştirdiği eylemi ayrıntılarıyla anlatmıştı. Almanya ve Hollanda'da terör örgütüne ait kamplar bulunduğunu, 2000 yılına kadar bu kamplarda eğitim gördüğünü ileri süren Keskin, ifadesinde "2000 yılında Irak'ın kuzeyindeki örgüt kamplarına gönderilerek, 'özel kuvvetler' adı altındaki yapılanmaya katıldım. Burada askeri, siyasi eğitim alarak, bomba yapımı, düzenek hazırlama gibi konularda yetiştirildim. Çeşitli gençlik faaliyetleri ile 'küçük yaştaki çocukların, örgütün düşünceleri doğrultusunda eğitilmeleri' yönündeki çalışmalarda yer aldım. Örgütün görevlendirmesiyle 2005 yılında Türkiye'ye geçiş yaptım. Kuşadası eylemi sırasında Zeytinburnu'ndaki bomba hazırlama sırasında meydana gelen patlamada ölen 'Çayan' kod adlı Ziyaettin Yalvaç'la birlikte hareket ettik" demişti./iha