Dijital yayıncılıktan değil, üsluba ait değişimlerden söz ediyoruz. Bu yeni edebiyat türlerinin en yaygın olanıysa flash fiction.

HT CUMARTESİ / GÜLENAY BÖREKÇİ: Tam Türkçe karşılığı olmayan flash fiction'ı "çok kısa öyküler" diye tarif edebiliriz. Sudden fiction (ani öykü), micro-story (mikro öykü) ya da postcard fiction (kartpostal öykü) gibi adları da var. Söz konusu kısalığın kesin bir ölçütü yok tabii. kimi kaynaklarda en fazla 300 kelimelik olanlara flash öykü denilebileceği belirtiliyor. New York Times editörlerinden Steve Moss ise 55 kelimeden fazlasına itiraz ediyor.
Bir görüşe göre türü yaygınlaştıran internet olmasına rağmen aslında eskiden de bu tarz öyküler yazılıyordu. Çehov'un, Kafka'nın, Lovecraft'ın ve Cortazar'ın bazı öyküleri rahatlıkla bu sınıfa sokulabilir. Lakin daha ziyade birkaç uzun öykünün arasında bir ferahlama kabilinden yer veriliyordu bu kısa öykülere. Oysa internette başlayanflash öykü modası, şimdilerde son hızla devam ediyor. 2008'den itibaren de The Micro Award adıyla yılın en iyi flash öyküsü seçilmeye başladı.

VE DİĞERLERİ
Ayrıca yanında flash öykünün bile destansı uzunlukta kalacağı türden öyküler yazanlar da var. Six Word Stories adlı sitedekiler gibi... Site, ismini Amerikalı romancı Ernest Hemingway'den alıyor. Hemingway bir keresinde 6 kelimelik bir öykü yayınlamış ve bunun o güne kadar yazdığı en iyi eser olduğunu belirtmiş:
"Satılık bebek ayakkabıları. Henüz hiç giyilmemiş." Hemingwayderlemesinde bunu gören site yöneticileri de en fazla 6 kelimeden oluşan öyküler yayınlamaya karar vermiş. Hatta önemli edebiyatçılardan da 6 kelimelik öykü almayı başarmışlar. Bana kalırsa yaptıkları şey edebiyattan ziyade eğlenceli bir oyun, ama kim en iyi bildiği oyunu oynamaktan hoşlanmaz ki?
18. yüzyılda İngiltere ve Fransa'sında ortaya çıkan mektup roman internet çağında yeni bir görünüme büründü. Bugünlerde e-posta romanı denilen bir türe sıkça rastlıyoruz. En ünlüsü, Samuel Richardson'ın Pamela adlı romanının günümüze çağdaş uyarlaması diyebileceğimiz Intimacies (Yakınlıklar).
İnternet çağının yarattığı bir diğer tür ise fan fiction. Dünyanın dört bir yanından amatör yazarlar hayran oldukları edebiyatçının en sevdikleri yapıtını yeniden kaleme alıyor. Tolkien'den Emily Bronte'ye, James Joyce'tan Oscar Wilde'a bütün önemli yazarların yapıtları fan fiction'a malzeme olabiliyor.

Geçmişi anlar berraklaştırır
Murathan Mungan'ın son öykü kitabı da flash öykü'ye dahil edilebilir. Parlayıp sönen kısacık anları anlatan öykülerden oluşan ve Kibrit Çöpleri adını taşıyan kitapta Mungan'ın alışılmadık kısalıkta, 1 -1.5 sayfalık kısa öyküleri yer alıyor. Kendisinin de dediği gibi: "En kısa hikâye parçasına an denir. Bazı anlar bütün yaşamımızı belirler. 'Bütün yaşamımız' dediğimiz de o birkaç ana bakar aslında... Bu yüzden yıllar sonra en çok hatırladıklarımız anlardır. Gerisi bulanıktır. Geçmişi anlar berraklaştırır."