Zonguldak’ta, 58 yaşındaki Sabahattin Ordu, kimliksiz yaşıyor. Çaycuma ilçesinde yaşayan ve akli dengesi bozuk olduğu ileri sürülen Sabahattin Ordu, babasının kimlik çıkartmaması nedeniyle yıllardır resmi kurumlara gidemiyor.

Özel hastanede tedavi olabilen Sabahattin Ordu, ihtiyaç duymasına rağmen hiçbir devlet yardımından da faydalanamıyor. Sabahattin Ordu’nun yeğeni Ahmet Akyiğit, dayısı Sabahattin Ordu’nun doğduğu yıllarda eniştesi Muzaffer Ordu’nun cezaevinde bulunması gibi nedenlerden nüfus cüzdanının çıkarılamadığını ifade etti.

2003 yılında kendisinin de Nüfus Müdürlüğü’ne başvurduğunu kaydeden Akyiğit, “Ben 2003 yılında Nüfus Müdürlüğüne başvurdum. ‘Babası gelmesi lazım’ dediler. Babası gelmedi ondan sonra devam etmedim. Hastaneye getirmiştim doktor bile kimliği olmadığı için sorumluluğu alamadı. Hasta olduğu zaman ancak özel hastanelere getirip parayla işlemini yaptırabiliriz. Hiçbir yerde kaydı yok. Hiçbir işlem yapılmamış.Türkiye vatandaşı ama vatandaş olduğunu gösterecek bir belge yok. 58 yıldır dayım, kimliksiz yaşıyor” dedi.

Sabahattin Ordu’nun diğer yeğeni Orhan Bozkurt da, dayısının bir sürü işlem ve prosedürlerinin yerine getirilememesi nedeniyle yıllarca kimliksiz yaşadığını ileri sürdü. Kimliksiz olduğu için yıllardır hiçbir resmi işlemin gerçekleştirilemediğini hatırlatan Bozkurt, şunları söyledi: “Sabahattin Ordu, benim öz dayım olur. Kimliği olmadığı için hiçbir işlem yapılamıyor. 1997 yıllarında rahmetli teyzemle birlikte dayımı kimliğe kavuşturmak için mücadele ettik ama önümüze bir dünya prosedür çıkmıştı. ‘Annesi, babası gelecek, Ankara Gata Hastanesine gitmesi gerekiyor. Rapor gerekiyor, askerlik için şunlar gerekiyor dediler. Kimse gelmedi, ilgilenmedi. Bu durum bir kenara bırakıldı. O zamandan bu zamana bırakıldığı için yine geri kaldı. Yaşı oldukça ilerledi. Hastaneye getirsen ilgilenmiyorlar. Herhangi bir kurumda kayıt çıkmıyor. Doktor muayenesini yapamıyor. Biz artık kimliğinin çıkarılmasını ve babasının ne yapması gerekiyorsa yerine getirmesini istiyoruz.”

Babası Muzaffer Ordu ise işlediği suçlardan dolayı cezaevine düştüğünü, oğluna nüfus kağıdı çıkaramadığını söyledi. Zamanında mahkemeye çıkmasına rağmen anlamadığı sebepten oğluna kimlik çıkmadığını savunan Ordu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşlediğim adam öldürme, adam yaralama, kız kaçırma suçlarından dolayı cezaevine girip çıktım. Oğluma nüfus kağıdı çıkaramadım. Oğlum Sabahattin beni mahkemeye vermiş, mahkemeye gittim. Hakim bana, ‘bu senin oğlun mu’ diye sordu. Ben de, ‘benim oğlum’ dedim. Ama yinede oğlumun nüfus kağıdı çıkmadı.”

Sabahattin Ordu’nun yıllardır çektiği zihinsel ve psikolojik sorunlarının tedavi görememesi nedeniyle her geçen gün daha da ilerlediği belirtildi.

İHA