Almanya’nın borçlarının 55,5 milyar euro azalmasına önceden yapılmış bir muhasebe hatasının neden olduğu açıklandı.
Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Stern’de bir süre önce yayımlanan haberde, mortgage borç verme kurumu Hypo Real Estate'in kamulaştırılmasından sonra, ona bağlı olarak kurulan FMS Wertmanagment bankasında hesap hataları olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmişti. Kredi vermeyen ya da yatırım yapmayan bu banka, 'Bad bank' (kötü banka) kategorisinde yer alıyordu.
Almanya Maliye Bakanlığı, bankanın bilançosunda hesap hatası yapıldığını kabul etti ve borçların şimdiye kadar sanılandan 55,5 milyar euro daha az olduğunu doğruladı. Bakanlık, borçların 24,5 milyarlık bölümünün 2010, 31 milyarının ise 2011 yılına ait olduğunu açıkladı. Bu nedenle Almanya’nın kamu borçlarının gayrı safi yurtiçi hâsılaya oranı yüzde 2,6 oranında düşürülerek, yüzde 83,7'den 81,1'e çekilecek.
 
Hata nerede yapıldı?
Yaklaşık bir yıl önce kamulaştırılan HRE'nin 175 milyar euro değerindeki yüksek riskli kâğıtları, FMS Wertmangament bankasına devredilmiş ve söz konusu borçların uzun vadeli olarak Alman Maliye Bakanlığı’nın kontrolünde yeniden yapılandırılması hedeflenmişti. İşte bu muhasebe işlemleri sırasında meydana gelen mükerrer hesaplamaların hataya kaynaklık ettiği sanılıyor. Hatanın, muhasebe işlemleri sırasında yalnızca eklemeler yapılması, ancak çıkarmalara yer verilmemiş olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
 
"Kavanozda unutulan bir para değil!"
Banka yönetimi, geçen yılın bilançosunda hatalar olduğunu son yarıyıl raporunda açıklamıştı. Ancak Maliye Bakanlığı’nın hatayı ekim ayı başında tespit etmiş olması, Bakanlık’a yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Sosyal Demokrat Parti'den Thomas Oppermann, "paranın bir ev kadınının bisküvi kutusunda gizlediği ya da unuttuğu küçük bir meblağ” olmadığını vurgulayarak, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye yönelik eleştirilerini dile getirdi. Yeşiller de konunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istedi. Bakan Schäuble ise incelemelerin sürdüğünü, ancak sorumluların ismini vermek için henüz erken olduğunu kaydetti.
 
© Deutsche Welle Türkçe