İngiltere"nin önde gelen orkestra şeflerinden Sir Edward Thomas Downes ve ağır hasta olan eşi, İsviçre"de hayatlarına son verdirdi

Ünlü orkestra şefi Sir Edward Thomas Downes ve eşi Joan Downes ötanazinin yasal olduğu İsviçre"deki Dignitas kliniğine giderek hayatlarına son verdirdi. Avusturya doğumlu Fransız filozof ve gazeteci Andre Gorz da, ölümcül bir hastalığa yakalanan karısı Dorine"le birlikte 24 Eylül 2007"de hayatına son vermişti.
Çocukları tarafından yayımlanan açıklamada, 85 yaşındaki orkestra şefinin “neredeyse kör olduğu ve işitme kaybı yaşadığı”, eski bir balerin olan 74 yaşındaki karısının da “ölümcül bir hastalığa” yakalandığı belirtildi. Medyada çıkan haberlerde Joan Downes"un kanser olduğu kaydedildi.

"Tatmin edici hayatlar yaşadılar"
Çiftin çocukları, anne babalarının ölümünün ardından yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Birlikte geçirdikleri 54 mutlu yılın ardından, ciddi sağlık problemleriyle mücadele etmeyi sürdürmek yerine hayatlarını sona erdirmeye karar verdiler. Zürih"teki Dignitas kurumunun yardımıyla, huzur içinde, kendi seçtikleri koşullarda öldüler. Her ikisi de hayatı dolu dolu yaşadılar ve hem profesyonel hem de kişisel açıdan bu kadar tatmin edici hayatlar yaşadıkları için çok şanslı olduklarını düşünüyorlardı.”
10 Temmuz"da hayatlarını sona erdiren Downes çiftinin herhangi bir dine mensup olmadığı ve cenaze töreni düzenlenmeyeceği belirtildi.
İngiliz polisi, çiftin ölümüyle ilgili soruşturma açtı. İngiltere"de bir kişinin intihar etmesine yardımcı olmak 14 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Ancak son yıllarda onlarca İngilizin İsviçre"deki Dignitas kliniğinde hayatlarına son vermesine rağmen aileleri hakkında yasal işlem yapılmadığı belirtiliyor.
Sir Edward Thomas Downes, İngiliz Kraliyet Opera Evi (Royal Opera House), BBC Filarmoni Orkestrası ve Avustralya Operası"nın da aralarında bulunduğu 49 operaya, 950"nin üzerinde konserde şeflik yapmıştı. İlk işinde, efsanevi soprano Maria Callas"a suflörlük yapan Downes, daha sonra Luciano Pavarotti gibi önemli isimlerle çalışmıştı.