Katma değerinin tamamı Türkiye"ye kalan odundışı orman ürünleri ihracatından Türkiye 2010 yılının 10 aylık döneminde 50 milyon 83 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. Odundışı orman ürünleri ihracatımız 2009 yılının aynı döneminde ise 47 milyon 836 bin dolar olmuştu.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, çoğunluğu doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı, ıhlamur, palamuk, meşe palamudu, meyan kökü gibi ürünlerin Türkiye Cumhuriyeti"nin ilk ihraç ürünlerinden olduklarını ve büyük kısmının Ege Bölgesi"nden yapıldığını, Türkiye"nin bu ürünlerin ihracatında dünyada lider konumda olduğunu söyledi.
Genel olarak odundışı orman ürünleri olarak tanımlanan ürünlerin doğada kendiliğinden yetişen ürünler olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, “Bu ürünleri hem toplayanlar, hem işleyen işletmeler, hem ihracatçılar bu sayede geçimlerini sağlıyorlar. Bu ürünler, özellikle toplumumuzun gelir seviyesi en düşük kesimi olan orman köylüsüne ciddi anlamda gelir kaynağı yaratan bu ürünlerin, istihdama katkısı da çok önemli. Doğanın bize hediyesi olan bu ürünleri kullananlarda sağlıklı ürünler tüketmiş oluyor” diye konuştu.
DEFNE YAPRAĞI İHRACATTA İLK SIRADA
2010 yılının Ocak – Ekim döneminde odundışı orman ürünleri ihracatında 20 milyon 677 bin dolarlık tutarla defne yaprağı ihracatı ilk sırada yer aldı. Türkiye"nin dünya lideri olduğu defne yaprağı ihracatı, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.
Defne yaprağı ihracatından sonra en fazla ihracat yapılan odundışı orman ürünü kekik oldu. Türkiye 2009 yılının Ocak – Ekim döneminde 21 milyon 70 bin dolarlık kekik ihraç etmişken, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 2"lik gerileme ile 20 milyon 549 bin dolarlık kekik ihraç etti.
2010 yılının 10 aylık döneminde Türkiye 4 milyon 951 bin dolarlık adaçayı ihraç ederken, aynı dönemde 1 milyon 672 bin dolarlık tıbbi bitkiler, 1 milyon 274 bin dolarlık biberiye, 526 bin dolarlık palamut, 346 bin dolarlık ıhlamur ihracatına imza attı ve toplam 50 milyon 83 bin dolarlık döviz girdisi elde etti.