İzmir'in Seferihisar ilçesinde 9 Aralık 2007 tarihinde kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batıp 50 kişinin ölmesiyle ilgili davaya devam edildi.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 9. duruşmasına bir ay önce yakalanan tutuklu sanık Remzi Haykut, tutuksuz yargılanan Hüseyin Acar, Muharrem Baştaş, Halil Acun, Muammer Gökçeoğlu, Metin Altundağ, Hüseyin Alan, Zafer Yanık, Mehmet Turgay, Mehmet Oral ve Mustan Işık ile avukatlar katıldı.

Duruşmada ilk kez ifade veren Remzi Haykut, ''Benim ne teknem var, ne de başka bir şeyim. Sanıklar benim ismimi vermiş, ama ben kesinlikle insan kaçakçılığı yapmadım.'' dedi.

Mahkeme heyeti, Remzi Haykut'un üzerine atılı suçun mahiyetinin değişme olasılığı ve delil durumunu dikkate alarak tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Böylece 50 kişinin öldüğü 6 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı tekne kazasıyla ilgili olarak tutuklu sanık kalmadı.

Mahkeme heyeti, daha önce yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine, Adli Tıp Kurumu'ndan sanıkların eylemleriyle ölüm olayı arasında illiyet bağının bulunup bulunmadığı konusunda görüş sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

9 Aralık 2007 tarihinde, ''Ürkmez Doğankent Sitesi sahili açıklarında denizden insan sesleri geldiği'' yolunda ihbar alan ekiplerin yaptığı incelemeler sonucu, kaçakları taşıyan teknenin Sığacık açıklarında battığı belirlenmişti.

6 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı olayda 50 ceset bulunmuştu. Kaçışı organize ettiği iddia edilen 20 sanık hakkında 32'şer yıl hapis istemiyle dava açılmıştı./cihan