* Hayat kalitesi en yüksek ülkelerden olan Norveç’te mahkumlar tatil köyü gibi bir hapishanede ıslah ediliyor. Horten kasabasının açığındaki adada yer alan Bastoy hapishanesi, her kanun kaçağının rüyalarını süsleyen özelliklere sahip. Norveç’teki hapishanenin yönetimi mahkumlara balığa çıkma, yüzme, açık havada yürüyüş yapma izni veriyor. Bunların yanısıra hapishanede yapılan kurslar sayesinde mahkumlar yemek yapmayı, enstrüman çalmayı öğreniyor ya da sanata yöneliyorlar.
 
Özel görüşme serbest
 
* Bir alan içinde yer alan bungalovlardan oluşan hapishanede her ‘hücre’de kablolu televizyon yayını var. Adaya bir feribotla gidildiği belirtilirken, gemide çalışan güvenlik güçleri arasında cinayetten hüküm giymiş mahkumların bulunduğu belirtiliyor. Hapishanenin içinde özel telefon kulübelerinde özel görüşmelerini bile yapabilen mahkumların tek zorunluğu, her sabah 8’de kalkıp hapishane arkadaşlarıyla yemek yemek. 
 
Güneş ve solaryum
 
 
Bungalovların verandasındaki şezlonglarda mayolarıyla güneşin tadını çıkaran mahkumlar daha sonra kendi ‘bungalov hücre’lerindeki saunaya giderek ter atabiliyor. Kış geldiğinde güneşin yerini solaryumun aldığını belirten hapishane yönetimi “Uzun süre standart hapishanede kalan mahkumları buraya gönderiyorlar” açıklamasında bulundu. 
 
MÜEBBET CEZASI YOK
 
Norveç’te 5 milyonluk nüfusuna rağmen 3 bin 500 mahkuma var. İdam ya da müebbet hapis cezasının olmadığı ülkede bir kişiye en fazla 21 yıl hapis cezası veriliyor. Bastoy hapishanesine nakledilen mahkumlar, burada becerilerine ve ilgilerine göre eğitilerek çıktıktan sonra topluma yeniden entegre olabiliyor.
 
VATAN DIŞ HABERLER