Karara isyan eden genç kızların yakınları ise gözyaşlarına boğuldu. Cezayı az bulan aileler, AİHM’ne kadar gideceklerini belirterek, Trafik Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapılması için meclise seslendi.

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen G.Ç.'nin (33) yargılanmasına sona erdi. Gece boyunca sınava çalışıp okula gitmek için yola çıkan 15 yaşındaki Didem Zeynep Çakar ile 6 yıl önce ablasını trafik kazasında kaybeden Ezgi Nil Topuz'un ölümüne sebep olmakla suçlanan G.Ç., bugünkü duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya, kazada ölen Didem Zeynep Çakar'ın annesi Ümmügülsüm, babası Sinan Çakar ve kardeşi Sinem Fatma Çakar ile Ezgi Nil Topuz'un babası Saffet Topuz ve avukatları Seffan Kılıç katıldı.
Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme tutuksuz sanık G.Ç.’yi, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan önce 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından sanığın duruşmalardaki iyi hali sebebiyle cezası 5 yıla indirildi.

KARAR AİLELERİ GÖZYAŞLARINA BOĞDU

Cezayı az bulan aileler, duruşma çıkışında gözyaşlarına boğuldu. Ezgi Nil Topuz’un annesi Zeynep Topuz kızlarının tek suçunun yaya geçidinden karşıya geçmek olduğunu belirterek, “Size karşı işlenmiş bir suç var. Sizin canlarınız alınıyor. Sizin içiniz alev alev yanarken su serpintisini adaletten bekliyorsunuz. Adaletin yerine gelmesini bekliyorsunuz. Ama bir bakıyorsunuz ki su da o ateşin içerisinde yanıyor. Çünkü bir damla serptiğiniz su ateşin içerisinde buhar olup gidiyor. Ezgi 15 yıl yaşamış pırıl pırıl bir çocuktu. Didem de öyle. Onların ne kabahati vardı? Bu kadar hayatlarına ve adalete kast edilebilecek ne suçları vardı. Çok merak ediyorum. Mahkeme, hukuk, Bursa Adliyesi bunu açıklamasını yaparsa ben çok mutlu olacağım. Biz önce konuştuk. Sonra mahkemenin konuşmasını bekledik. Şimdi mahkeme konuştu. Ben bundan sonra meclisin konuşmasını bekliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Meclisi’nin trafik yasasıyla ilgili insanları koruyacak, mağdurları koruyacak yasaları çıkartmasını bekliyorum. Bundan sonra söz artık meclisindir. Meclis, lütfen bu kadar insanı mahvetmeyin, yüreklerini yakmayın. Bu çocukların bütün suçları okula giderken yaya geçidinden geçmekti” dedi.

Baba Sinan Çakar kararın kendileriyle ve ölen kızlarıyla dalga geçmek olduğunu belirtip, kararı temyiz edeceklerini ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceklerini ifade etti.

“ADALET, MAZLUMUN DEĞİL ZALİMİN YANINDA”

Kazada hayatını kaybeden Didem Zeynep Çakar’ın annesi Ümmügülsüm ve babası Sinan Çakar da gözyaşlarına boğularak birbirlerini teselli etti. Adaletin yerini bulmadığına inandığını söyleyen baba Sinan Çakar, “İki canın bedeli bu olmamalı. İçimiz yandı. Sözün bittiği yer. Ben artık ne diyeyim. Mahkemeye güvenmeyeceğiz, kime güveneceğiz? Ben bundan şunu anlıyorum. Adalet zalimin yanında. Mazlumun yanında değil” dedi.
Adliye bahçesinde sinir krizi geçiren Didem’in ablası Sinem Fatma Çakar’ı ise yakınları güçlükle teselli edebildi.

“ELLERİNİ ARACIN ÖN CAMINDA GÖRDÜM, YAPACAK HİÇ BİR ŞEYİM YOKTU”

Bu arada ilk duruşmada ifade veren sanık G.Ç., "Yaklaşık 80 kilometre hızla seyrediyordum. Sağ tarafımda da belediye otobüsü gidiyordu. Bir anda otobüsün önünden iki kız yola çıktı. Kısa bir kararsızlık sonrası karşıya geçmeye çalıştılar. Ben son olarak aracımın ön camında ellerini gördüm. Mesafe çok kısa olduğu için yapacak hiçbir şeyim yoktu. Çok üzgünüm" diyerek kendini savunmuştu.

Bilindiği gibi, 25 Kasım 2010 tarihinde gece boyu sınava çalışıp okula gitmek için yola çıkan 15 yaşındaki lise öğrencileri Didem Zeynep Çakar ile Ezgi Nil Topuz yolun karşısına geçmek isterken meydana gelen kazada G.Ç.’nin kullandığı minibüsün altında kalarak hayatlarını kaybetmişti.

İHA