Tartışılan Füze kalkanı projesi kapsamında kurulan radarlar İran'ı kızdırdı. Peki Kürecik'e kurulan sistem ne işe yarıyor? Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, ABD yönetimine yakın bir kaynağa "Neden kürecik?" diye sordu. Altaylı aldığı cevapları bugünkü köşesinde yazdı.

"Kürecik sadece İsrail'e yönelik bir İran saldırısına karşı kurulmuş radar sistemi değil" dedi ve anlattı: "Kürecik'te konuşlanan AN/TPY-2 radar sistemi şu andaki en gelişmiş yüzey radarı. 2300 kilometrelik bir hassas menzili var ve çok güçlü.
Üstelik de yerden fırlatılan silahın barındırdığı tehdidi ve kapasiteyi de belirleyebiliyor. Bu hassas radar sadece İsrail'i değil, Avrupa'yı ve Birleşik Devletleri de bir saldırıdan korumak için çok önemli." "Peki neden Kürecik ve neden uzaydan değil de yerde bir radar" diye sordum.

"Kürecik çok önemli bir nokta. Burada geçmişte de bir radar vardı, biliyorsunuz.
Çünkü Kürecik sadece İran'ı görmüyor. İran'ı, Kafkaslar'ı ve Rusya'yı da çok net bir biçimde görüş alanı içine alıyor. Bu bölgelerin herhangi birinden Avrupa veya Amerika'ya yönelik bir füze harekete geçtiği anda bunu uzaydan da tespit etmek mümkün, ama Kürecik'teki radar bu füzelerin rotalarına da hâkim bir konumda. Yani fırlatma anını uzaydan görsek bile, daha sonrasını Kürecik'teki TPY-2 radarıyla izlemek çok daha doğru ve güvenli." "Kürecik görecek ama savunma sistemi Kürecik'te değil" dedim. "Evet değil. Zaten olmamalı da.

TEHDİDİ VE ROTASINI GÖSTERECEK

Kürecik tehdidi ve rotasını gösterecek. Rotaya göre hangi savunma sistemi devreye girecekse o savunma sistemi tehdidi bertaraf edecek. Yani Kürecik, savunma sistemlerini koordine edecek. Hedef tehdit hangi savunma sistemine daha yakın ise o savunma sistemi hareket geçecek ve saldırıyı o engelleyecek." "Yani Iran dışında da tehdit algısı mı var ABD'nin?" "Bugün yoksa bile yarın olmayacağını kim bilir. Kürecik'teki radar, devletler veya gruplardan gelebilecek her türlü saldırıyı görebilecek bir noktada.

GENİŞ GÖRÜŞ AÇISI

Tehdit oluşturabilecek veya barındırabilecek tüm bölgeleri izliyor." "Peki niye Kürecik? Başka yer mi yoktu? Şart mıydı Kürecik? Türkiye Kürecik'e izin vermese ne yapacaktınız?" Bana bu bilgileri veren ABD'li yetkili güldü.
"Başka bir yere koyacaklardı radarı. Kürecik kadar iyi olmayan bir yere. Ama şu kadarını söyleyeyim, bu konu meşhur 1 Mart Tezkeresi'nden daha büyük bir yıkım yapacaktı." "Neden bu kadar önemli Kürecik, onu anlamıyorum?" diye ısrar ettim.
"Şu yüzden önemli" dedi: "Radarı Kürecik'e kurunca görüş açısı oldukça geniş oluyor. Tek bir radarla çok geniş, neredeyse tehdidin tamamını içeren bir görüş alanına bakıyoruz. Ama daha önemli bir şey var. Kürecik bize böyle bir savunma sistemi için çok ama çok önemli olan 5 saniyelik bir zaman kazandırıyor.
Radarı nereye kurarsak kuralım bu 5 saniyelik avantajı kaybediyoruz. Kürecik bize 5 saniye kazandırıyor. Bu 5 saniye belki de milyonlarca hayat demek."