Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün saat 11.48'de MI=5.6 ve Md=5.3 büyüklüğünde Bala merkezli bir deprem olduğu belirtilerek, depremin koordinatlarının 39.4173K-33.0453D, derinliğinin ise 2.8 kilometre olarak saptandığı belirtildi.

Açıklamada, Ankara'nın Bala ilçesinde 11.48'de meydana gelen depremin ardından bugün saat 10.01 itibariyle büyüklükleri 2.1 ve 4.6 arasında değişen 117 küçük depremin meydana geldiği bildirildi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi tarafından ortak yürütülen Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları Projesi (DEPAR) kapsamında bölgeye sismolojik gözlem ve ivme ölçümü yapmak üzere ekiplerin intikal ettiği kaydedildi. Açıklamada, ''Büyük depremden daha 12 saat geçmeden dün gece 23.00 sularında detaylı gözlem ve veri bazlı değerlendirme için gerekli ek deprem istasyonları kurulmuş ve gözlem başlamıştır'' denildi.

Toplanan verilerin hem Bala'da, hem de Afet İşleri Genel Müdürlüğünün Ankara'daki merkezinde değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünün, DPT desteğiyle 2006 yılında başlattığı DEPAR projesi ile alet ve ekip açısından her zaman hazır hale geldiği vurgulandı.

Açıklamada, böylesi durumlarda deprem merkez üssünde çok parametreli deprem bilgilerinin 'yoruma dayalı değil' aletsel olarak toplandığı bildirildi.

Yönetsel ve toplumsal fayda odaklı çalışmalar esnasında sağlıklı değerlendirmeler için bilgilerin toplandığı ve yetkililere ulaştırıldığı kaydedilen açıklamada, halkın müsterih olması istenirken, gerekli durumlarda basın açıklaması yapılacağı da bildirildi