Yaklaşık 8,5 milyon kişiyi ilgilendiren ve iki hafta önce başlayan Konut Edindirme Yardımı'nda (KEY) ödeme takvimi dün akşam sona erdi. On gün içinde 3 milyon 494 bin 425 kişiye toplam 1 milyar 860 milyon 726 bin YTL ödendi.
ZAMAN gazetesinden ERCAN BAYSAL'ın haberi:

5 milyondan fazla hak sahibi ise parasını almadı.

Yaklaşık 1 milyar yeni lira Ziraat Bankası'nın kasasında kaldı.

Edinilen bilgilere göre KEY parası 50 YTL'nin altında olan 3 milyon 8 bin kişiden sadece yüzde 10'u bankadan parasını aldı.

50 YTL ile 100 yeni lira arasında KEY parası alacak 848 bin kişinin ise sadece yüzde 20'si bankaya gitti.

KEY parasını alan 3 milyon 494 bin kişinin yüzde 45'ini 1.000 YTL ve üzerinde hesaplananlar oluşturdu.

Parasını almayanların büyük bölümünün, miktarı düşük bulduğu için bankaya gitmediği belirtiliyor.

Tutara itiraz hakkı için paranın çekilmemesi gerekiyor. Edinilen bilgilere göre düşük ücret sebebiyle alınmayan paralar Hazine'ye aktarılacak.

Hak sahipleri 5 yıl süreyle parasını alabileceği için Ziraat'ın kasasında kalan miktar konusunda Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı ile banka arasında bir anlaşma yapılacak.

Kalan paraya belli bir faiz oranı uygulanması gündeme gelecek.

KEY kapsamında yoğunluk yaşanmaması amacıyla vatandaşlık numarasına göre açıklanan ödeme takvimi, dün sona erdi. Hak sahibi vatandaşlar, bugünden sonra 5 yıl süreyle, Ziraat Bankası şubelerinden paralarını alabilecek. Öte yandan vatandaşların ilan edilen KEY ödeme listelerine itirazları da devam ediyor. Bu durumdaki kişiler, başta Ziraat Bankası şubeleri olmak üzere, tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın KEY Birimi'ne ve Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine başvuruyor. Yetkililer, bu durumdaki vatandaşların öncelikle çalıştıkları kuruma ve sosyal güvenlik kurumlarına başvurum belgelerini çıkarmaları gerektiğini belirtiyor.