Sağlık Bakanlığı hastanede ya da günlük hayatında yaşadığı sosyal problemler nedeniyle tedavisi aksayan ya da tedaviye ulaşamayan, bu nedenle profesyonel yardım ve desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlar için Tıbbi Sosyal Hizmet uygulaması başlattı.

Bu kapsamda, Aydın’da beş hastanede hızla “Sosyal Hizmet Birimleri” oluşturuldu. Birimler, ayakta ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden etkili bir şekilde faydalanması, toplum sağlığının korunması ve tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresiyle ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunların zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazandırılması amacıyla, sosyal hizmet uzmanlarının sorumluluğunda hasta kabulüne başladı.

İl dışından gelen hastalar gibi sosyal hizmet yardımına ihtiyaç duyan tüm hastalar, tedavi sürecinde yaşadıkları sorunların zamanında çözümlenmesi için bu hizmetten faydalanabilecek. Didim ve Söke Devlet Hastanelerinde oluşturulan birimler Aydın’ın batısında yaşayan ve sosyal hizmet desteğine ihtiyaç duyan tüm vatandaşlara hizmet verecek. Aydın İl Merkezi ve Merkez’e yakın ilçelere Aydın Devlet Hastanesi ile Atatürk Devlet Hastanesi’nde kurulan birimler, Aydın’ın doğu bölümünde yaşayan vatandaşlara ise Nazilli Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Sosyal Hizmet Birimi hizmet verecek.

Bu birimlerde yedi Sosyal Hizmet Uzmanı görev yapacak olup bu uzmanlar hastanedeki tüm kliniklerle ve diğer kurumlarla da işbirliği içinde çalışacak. Birimlerde görevli Sosyal Hizmet Uzmanları bu hizmete ihtiyacı olan vatandaşın gerekirse evine, okuluna, işyerine giderek de sosyal inceleme yapacak.

Aydın’daki hastanelerde kurulan birimlerden ise şu gruplarda yer alan kişiler faydalanabilecek; “Hastanelerimizden hizmet alan engelli hastalar. Kimsesiz, terk edilmiş ve bakıma muhtaç olup kalacak yeri olmayan hastalar. Sağlık güvencesi olmayan hastalar, Şiddet mağduru hastalar. İhmal ve istismara uğramış çocuk hastalar. Tedaviye uyumda zorlanan hastalar. Yoksulluk nedeniyle tedaviye ulaşmakta zorluk çeken hastalar. Mülteci, sığınmacı ve yabancı uyruklu olup tedaviden yararlanamayan hastalar. Alkol ve madde bağımlısı hastalar. Yaşlı, dul ve yetim hastalar. Kronik hastalar”