Avusturya’da bir kalede bulunan sandıktan çıkan dantelli iç çamaşırı kalıntılarının 500 sene önce giyildiği ortaya çıktı.

İstanbul- Dantel ve ketenden yapılmış iç çamaşırları, modern iç çamaşırlarının ilk ortaya çıktığı düşünülen tarihten daha da önce var olduğunu ortaya koydu.

Bu iç çamaşırları 15. yüz yıldan beri Avusturya’daki bir kalede bulunan sandıkta, döşeme tahtalarının altında saklıydı.

Zamanla bozulmuş olmalarına rağmen, 500 sene önce giyilen iç çamaşırlarının günümüzde çok popüler olan bikini ve külotlardan çok farklı olmadıkları görünüyor.

Ortaçağ’da erkeklerin günümüzün şortlarına benzer iç çamaşırları giydikleri bilinirken, kadınların sadece önlük ve iç gömleği giydikleri düşünülüyordu.

Modern kadın iç çamaşırının 18. yüz yılda üretilmeye başlandığı sanılıyordu.

Londra Müzesi’nde moda kuratörü Hilary Davidson buluşun moda tarihini “tamamen yeniden yazacağını” söyledi.

Davidson sözlerine “Bu buluşlar Ortaçağ’da insanların nasıl giyindikleri konusunda daha heyecanlı bir fikir verir” diye devam etti.

Olağanüstü kuru hava şartlarının bu hassas giysilerin aradan geçen yüz yıllar boyunca parçalanmasını önlendiği düşünülüyor.

Buluşu gerçekleştiren Innsbruck Universitesi’nden Beatrix Nutz, ilk baştaki şüphelerinin rayonkarbon tarihleme yöntemiyle ortadan kalktığını belirtti. (Ntvmsnbc)